Savivaldybė dar skaičiuoja viesulo nuostolius Šiaulių rajone, sprendimas – šią savaitę

savaiteŠiaulių rajono savivaldybė tebeskaičiuoja viesulo šeštadienį padarytus nuostolius, o savaitės viduryje planuoja spręsti dėl ekstremalios situacijos ir paramos nukentėjusiems gyventojams.

Kaip BNS pirmadienį nurodė Šiaulių rajono savivaldybės meras Česlovas Greičius, šiuo metu žalą vertina savivaldybės išvažiuojamoji komisija, tuomet bus kreipiamasi į ekstremalių situacijų komisiją.

„Ko gero, trečiadienį (bus rengiamas posėdis – BNS), kiek šnekėjome su pirmininke. (...) Yra komisija išvažiavusi, žiūrime tikslias datas, adresus, savininkus, drausti, nedrausti, namas ar ūkinis pastatas pažeistas. Renkama preliminari informacija ir be galo sunku tą žalą įsivertinti, kažkaip skaičiais pakeisti, bet komisija dirba“, – kalbėjo meras.

Jo teigimu, dėl stipraus vėjo nukentėjo Einoraičių, Meškiškės, Karpiškių kaimai.

„Einoraičiai, turbūt, nukentėjo daugiausia. (...) Kiek mačiau šeštadienį, dviejų namų skliautai išvirtę, perdangos sugadintos, tai žiauriai atrodo. Kokie 12 ūkinių (pastatų – BNS) visai suniokota“, – teigė Č. Greičius.

Pasak jo, savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos sprendimo reikia, kad gyventojų paramai būtų galima panaudoti mero rezervo lėšas.

„Iš to fondo bandytume kažkiek žmonėms padengti žalą. Bet vėl, neaišku, kaip bus su draudimu, kada draudimai pasiskaičiuos, ar galėsime dar pridėti tiems žmonėms, kurie gaus draudimus, kokias sumas“, – kalbėjo Šiaulių rajono meras.

Pasak jo, pirmadienį gyventojams tvarkyti išvirtusius medžius padeda komunalininkai ir seniūnijos darbuotojai. 

„Yra nuvežti stambiagabaričiai konteineriai, žmonės gali rūšiuoti statybines atliekas, išvešime nemokamai, šiferį išvešime nemokamai. Tokie paruošiamieji darbai šiandien“, – pažymėjo Č. Greičius.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) duomenimis, šeštadienio pavakarę gauti du pranešimai apie Šiaulių rajone vėjo nuplėštus namų stogus.

Apie 17 val. stiprus vėjas nunešė namo stogą ir nugriovė šalia stovėjusią fermą Vileikių kaime, 17.30 val. pranešta apie nuplėštą stogą, griuvusį tvartą ir namo sienas Meškišės kaime.

Šiaulių apskrities policijos atstovė Gailutė Smagriūnienė BNS patikslino, kad dėl viesulo savaitgalį nukentėjo vienas žmogus – šešerių metų amžiaus berniukas iš Meškiškės.

„Buvo šešerių metų berniukas išvežtas į ligoninę, priėmimo skyrių“, – sakė G. Smagriūnienė, pridėjusi duomenų apie jo patirtus sužalojimus neturinti, bet patikinusi, kad pavojus gyvybei negresia.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) Prognozių ir perspėjimų skyriaus vedėja Inga Grigorjanc BNS nurodė, kad viesulas nėra dažnas meteorologinis reiškinys Lietuvoje, jis fiksuojamas ne kiekvieną vasarą.

„Būna, nutįsta nuo debesies tunelis, sūkurys, bet jis nepasiekia žemės paviršiaus, tada ir žalos nepridaro. Tokie, kurie pasiekia žemės paviršių, išgriauna sodybas ar medžius labai smarkiai išlaužo, retoki, vienas per keletą metų pasitaiko“, – teigė I. Grigorjanc.

„Kai būna tiesiog gūsis, jis tiesiai išguldo medžius. Kai yra viesulas, medžiai būna nulaužti, išguldyti skirtingomis kryptimis, ne viena. Pagal tokius niuansus matome, kad tai buvo viesulo padaryta žala“, – apie situaciją Šiaulių rajone pažymėjo ji.

Priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos šeštadienį visoje Lietuvoje 51 kartą vyko šalinti ant važiuojamosios dalies nuvirtusių medžių, Šiaulių apskrityje tokių iškvietimų buvo penki.

Vėjui nurimus, sekmadienį pranešimų apie virtusius medžius, apgadintą turtą PAGD negavo.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode