Šią vasarą sergančiųjų COVID-19 daugiau nei pernai, teigia NVSC

pernaiiŠią vasarą sergančiųjų COVID-19 liga registruojama daugiau nei pernai, trečiadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Jo duomenimis, nuo liepos mėnesio šios ligos atvejų vis daugėjo, tik pastarąją savaitę (rugpjūčio 12–18 dienomis) šiek tiek sumažėjo: 28-ąją savaitę fiksuoti 267 susirgimai, 29-ąją savaitę – 347, 30-ąją – 648, 31-ąją – 807, 32-ąją – 1407, 33-ąją –1377.

NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėjos Gretos Gargasienės teigimu, Europoje COVID-19 viruso aktyvumo didėjimas prasidėjo maždaug šešiomis savaitėmis anksčiau nei praėjusių metų vasarą, tačiau tendencijos yra panašios.

„Šiuo metu sveikatos priežiūros įstaigose COVID-19 teigiamų atvejų skaičius yra didžiausias tarp 65 metų ir vyresnių asmenų, o tai rodo, kad pažeidžiamoms gyventojų grupėms dar gresia rizika susirgti sunkia liga. Lietuvoje taip pat stebimas COVID-19 ligos atvejų didėjimas, kuris registruotas keturiomis savaitėmis ankščiau nei 2023 metais. Taigi Lietuvoje stebima panaši situacija kaip ir Europoje“, – teigė patarėja.

Šiuo metu cirkuliuoja „omicron“ variantas BA.2.86 ir jo subvariantai.

Specialistai primena, kad susibūrimuose, pavyzdžiui, oro uostuose, uždaruose koncertuose, svarbu nepamiršti užkrečiamųjų ligų prevencijos priemonių: rankų plovimo ar dezinfekavimo, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, neliesti paviršių, kurie gali būti užteršti virusais, nešvariomis rankomis neliesti akių, nosies ar burnos.

„Pajutus į peršalimą panašius simptomus (gerklės ar galvos skausmą, nosies užgulimą ar slogą), likti namuose arba dirbti iš namų, nekeliauti, nesilankyti žmonių susibūrimo vietose, vengti kontakto su kitais asmenimis (negalint išvengti kontakto – dėvėti medicininę kaukę ar respiratorių), kreiptis į savo šeimos gydytoją ir laikytis jo rekomendacijų“, – teigė G. Gargasienė.

Lietuvoje pirmasis COVID-19 atvejis nustatytas 2020 metų vasarį, kovą šalies mastu paskelbtas pirmasis karantinas. Didžiausias sergamumas registruotas 2022 metais. Valstybės duomenų agentūros duomenimis, nuo šios ligos šalyje mirė beveik 10 tūkst. žmonių.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode