Nesutarus dėl G. Landsbergio, konservatoriai į Europos Komisiją sieks deleguoti A. Kubilių

kubiliusLietuvos valdžios institucijoms nesutarus dėl užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio kandidatūros, valdantieji konservatoriai į Europos Komisiją (EK) sieks deleguoti europarlamentarą ekspremjerą Andrių Kubilių.

Pirmuoju Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pasirinkimu iki šiol laikytas partijos vadovas BNS teigė nesulaukęs prezidento Gitano Nausėdos palaikymo, tad nusprendęs pasiūlyti alternatyvų variantą.

„Akivaizdu, kad prezidentas nėra pasiruošęs pritarti mano kandidatūrai. Buvau informuotas, kad jokiomis aplinkybėmis jis nepritars, nieko negalima padaryti, kad jis pakeistų savo nuomonę“, – BNS sakė G. Landsbergis.

„Aš premjerei įvardijau ir mes po diskusijų sutarėme, kad tokiu atveju turėtų būti teikiamas Andrius Kubilius“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

A. Kubilius šiemet antrai kadencijai perrinktas į Europos Parlamentą.

Nuo 2019-ųjų šioje institucijoje dirbantis politikas aktyviai pasisako už glaudesnius Europos Sąjungos ir Rytų partnerystės šalių ryšius, gausesnę paramą Rusijos užpultai Ukrainai ir griežtesnę laikyseną Kremliaus atžvilgiu.

Užsienio reikalų ministro teigimu, A. Kubilius yra „politikos sunkiasvoris“, galintis užtikrinti, jog Lietuvos vardas Briuselyje ir toliau bus girdimas.

„Aš lieku įsitikinęs, kad Lietuvai reikalingas su užsienio reikalais sietinas portfelis, kaip kad, pavyzdžiui, plėtros portfelis. Mes turime dėl jo kovoti, – kalbėjo G. Landsbergis. – Taip pat manau, kad teikiamas turi būti konservatorius. Tėvynės sąjunga, laimėjusi Europos Parlamento rinkimus Lietuvoje, yra Europos liaudies partijos, laimėjusios rinkimus Europoje, narė.“

Šiai partijai priklauso ir kabinetą formuojanti Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

Pats G. Landsbergis anksčiau savo kandidatūros viešai nekomentavo, nors jį partiečiai buvo įvardiję kaip tinkamiausią kandidatą.

Konservatoriai pirmadienį A. Kubiliaus kandidatūrą planuoja pristatyti valdančiųjų koalicinėje taryboje. Susitikimą inicijavo Laisvės partija, praėjusią savaitę pasiūliusi dešimt moterų, galinčių eiti eurokomisarės pareigas.

G. Landsbergis teigė nežinantis, ar A. Kubiliaus kandidatūrą premjerė jau yra aptarusi su šalies vadovu.

„Man sunku pasakyti, aš pats derybose nedalyvauju“, – teigė ministras.

Lietuvos kandidatą į EK siūlo Vyriausybė, jai turi pritarti prezidentas Gitanas Nausėda ir Seimas.

Po vasaros pertraukos Briuselyje numatyti kandidatų klausymai atitinkamos srities EP komitetuose.

Tuomet EP plenarinėje sesijoje balsuos dėl visos Komisijos sudėties patvirtinimo.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode