„Geležinėje Daubarių istorijoje“ – paskaitos, eksperimentas, istorinės rekonstrukcijos

gelezineRugsėjo 6–7 d. Mažeikiuose vyko 5-asis tarptautinis festivalis „Geležinė Daubarių istorija“. Besidomintieji protėvių kultūra ir gyvensena, kalvystės amatu, geležies lydymo papročiais turėjo galimybę dalyvauti paskaitose, diskusijoje, stebėti geležies lydymo eksperimentą ir pamatyti jo rezultatus, susipažinti su senovės ginklais, kostiumais ir kt.

Pirmajame jubiliejinio festivalio, kuris penktadienį vyko Mažeikių muziejuje, renginyje susirinkusieji pakviesti į hum. m. dr. Aleksiejaus Luchtano paskaitą-diskusiją „Geležies naudojimo įtaka socialinei ir materialinei raidai ankstyvųjų viduramžių epochoje“. Ją moderavo Daiva Luchtanienė, dalyvavo doc. dr. Gvidas Slah. Juvelyras Evaldas Babenskas skaitė paskaitą ir pristatė parodą „Unikalūs XIII–XIV a. lietuviški žiedai“.

Šeštadienį Daubarių piliakalnių papėdėje vykusioje antrojoje festivalio dalyje susirinkusiuosius sveikino ir festivalio organizatoriams dėkojo Mažeikių rajono savivaldybės merė Rūta Matulaitienė, kiti svečiai.

Pagrindinis festivalio akcentas – geležies lydymo eksperimentas – kaip iš balų rūdos pasigaminti geležies grynuolį (kritę), kuriame dalyvavo ne tik lietuviai, bet ir svečiai iš Estijos. Eksperimento rezultatas – 2,5 kg geležies grynuolis (kritė).

Festivalio naujiena – pademonstruota, kaip iš išlydytos geležies kaldinami įvairūs dirbiniai.

Pristatytos paskaitos „Archajinis apavas Lietuvos valstybės priešaušryje: mokslinė rekonstrukcija“, „Vėlyvojo geležies amžiaus žemaičių kepurėlė. Naujausi tyrimai ir atradimai“. Taip pat dalyviai išgirdo pasakojimą apie medžioklę su plėšriaisiais paukščiais. Norintieji galėjo prisiminti ir pažinti sutartines.

Istorinių rekonstrukcijų klubai iš Latvijos „Kroma kolna bruoliste“ Ir „Heilingerberg“ pademonstravo ginklus, papuošalus, kostiumus, kovas.

Taip pat pristatyti ir kiti senieji amatai. Norintieji galėjo išbandyti šaudymą iš lankų, ieties metimą, pažaisti vikingų laikų žaidimus, paragauti to laikmečio patiekalų.

Festivalis baigėsi Martyno Stankaus, Valdo Šiupinio ir Gintauto Gascevičiaus skulptūrine ir muzikine instaliacija „Geležies lydymo krosnis“.

Mazeikiai.lt nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode