Šventėje karūnuotas Lietuvos kalvių kalvis 2016

Savaitgalį Mažeikių senamiesčio parke šurmuliavo V tarptautinė kalvystės meno ir amatų šventė, į kurią suvažiavo apie 70 kalvių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio šalių. Jie demonstravo savo amato subtilybes, Mažeikiams padovanojo skulptūrą „Sodas“, papuoštą kalvių nukaltais paukščiais. Vyko kryždirbystės paroda, iš kurios dalyvių išrinktas ir karūnuotas Lietuvos kalvių kalvis. Savo dirbinius demonstravo ir kitų amatų atstovai.

 

Uždegė žaizdrą

Penktadienį šventės pradžioje kalvius ir visus susirinkusius sveikino Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Sigutė Bernotienė, linkėdama gražios šventės ir dėkodama už sukurtą skulptūrą.

Skulptūros sumanytojas ir autorius Virgilijus Mikuckis pasidžiaugė rekordiniu suvažiavusių kalvių skaičiumi ir pažadėjo, kad visas grožis pasimatys, kai „Sodas“ bus papuoštas nukaltais paukščiais. Netrukus nuo šventės pradininko kalvio Algirdo Stankaus įkaitintos geležies suliepsnojo žaizdras, nuo kurio kiekvienas kalvis uždegė savo žaizdrą ir ėmėsi darbo improvizuotose kalvėse po atviru dangumi.

Konferencijoje – apie „sodus“

      Konferencijoje „Metalo ir ugnies valdovai“ Savivaldybės meras Antanas Tenys pasveikino ir įteikė padėkos raštus visiems iš kitur atvykusiems kalviams bei kvietė dalyvauti kitoje, po trejų metų vyksiančioje tokioje pat šventėje.

      Susirinkusiuosius sveikino Lietuvos tautodailininkų sąjungos Kauno bendrijos vadovas, konkursinės kryždirbystės parodos iniciatorius ir vertinimo komisijos pirmininkas Valentinas Jazerskas, kuris pasidžiaugė, kad antrojoje tokioje parodoje Mažeikiuose dalyvauja 12 autorių – daugiau nei pirmojoje parodoje, kurioje buvo 9 kalviai. Iš jų praėjusį kartą kalvių kalviu išrinktas V. Mikuckis.

      Pranešimą apie senovinius lietuvių „sodus“ skaitė humanitarinių mokslų daktaras, mokslo darbuotojas Vytautas Tumėnas.

Papuošė geležiniais paukščiais

      Pavakarę į sceną suėjo visi šventėje dalyvaujantys kalviai, kuriuos sveikino Seimo narys Kęstutis Bartkevičius ir meras A. Tenys, V. Jazerskas ir Lietuvos kalvių sąjungos pirmininkasLinas Leščiauskas.

      Vėliau kiekvienas pats nešė savo paukštį, nukaltą tokį, kokį jis įsivaizdavo, kad turi puošti „Sodą“, ir kabino. Netrukus čia jau „plazdeno“ apie 40 geležinių giesmininkų, o kalviai ir šventės dalyviai džiaugėsi nuostabiu vaizdu.

Paskelbė nugalėtoją

      Šventei artėjant į pabaigą ypatingos padėkos įteiktos mažeikiškiams kalviams ir konkursinės parodos dalyviams.

      Galiausiai paskelbtas konkurso nugalėtojas, Lietuvos kalvių kalvis 2016. Juo tapo viekšniškis kalvis Česlovas Pečetauskas, kuris niekaip negalėjo patikėti tokiu įvertinimu ir sakė, kad buvo už jį vertesnių.

      V. Mikuckis karūnavo naująjį „karalių“ savo nukalta karūna ir įteikė kalvio plaktuką. Netrukus V. Pečetauską kolegos kalviai mėtė į orą ir nunešė prie naujosios skulptūros.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

vyriški rūbai

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode