Pridėtinės vertės mokestis – augina ekonomiką?

pvmPridėtinės vertės mokestis (PVM) yra vienas iš pagrindinių mokesčių sistemų elementų, kuris yra plačiai taikomas įvairiose šalyse. Šis mokestis turi reikšmingą įtaką verslo operacijoms ir vartotojų kainoms.

Kas yra pridėtinės vertės mokestis?

Pridėtinės vertės mokestis yra vartotojo mokestis, kuris taikomas prekių ir paslaugų pardavimui įvairiuose prekybos ir paslaugų teikimo etapuose. Jis apskaičiuojamas kaip procentinė dalis nuo prekių ar paslaugų vertės, kuri yra pridedama gamybos ar paslaugų teikimo etape. PVM mokestį sumoka galutinis vartotojas, o verslininkai ir įmonės tik surenka šį mokestį ir perduoda valstybės biudžetui.

PVM principai

PVM sistema pagrįsta dvigubo įrašo principu, kuris reiškia, kad mokestis taikomas ne tik galutiniam vartotojui, bet ir kiekvienam prekių ar paslaugų perdavimo etapui. Kiekviename etape verslininkas moka PVM už gautas prekes ir paslaugas ir surenka PVM už parduotas prekes ar paslaugas.

Apskritai, šalyse dažnai nustatomi skirtingi PVM tarifai, kurie kinta priklausomai nuo prekių ar paslaugų rūšies, pavyzdžiui, kai kuriose šalyse gali būti taikomi standartiniai tarifai ir lengvatiniai tarifai (pvz., maisto produktams, knygoms ar medicinos paslaugoms). Taigi, kai kurios prekės ir paslaugos gali būti atleistos nuo PVM arba taikomas nulinis tarifas, pavyzdžiui, nulinis tarifas dažnai taikomas sveikatos priežiūros paslaugoms, švietimui ir humanitariniams projektams.

PVM skaičiavimas ir apskaita

PVM apskaičiuojamas pagal prekių ar paslaugų kainą ir taikomo tarifo procentą. Pavyzdžiui, jei standartinis PVM tarifas yra 21 %, o prekės kaina – 100 EUR, tai PVM sudarys 21 EUR (100 EUR x 21%).

Svarbu suprasti, kad verslininkai gali atskaityti PVM, kuris buvo sumokėtas už įsigytas prekes ir paslaugas (nuo PVM, kuris buvo surinktas iš klientų). Tai leidžia išvengti dvigubo apmokestinimo ir užtikrinti, kad mokestis būtų taikomas tik galutinei pridėtinei vertei.

Įmonės ir verslininkai turi reguliariai deklaruoti PVM ir mokėti jį valstybės biudžetui. Deklaracijose turi būti nurodoma – kiek PVM buvo surinkta ir kiek buvo atskaityta už įsigytas prekes ir paslaugas. Tai atlikus yra galimas PVM susigrąžinimas įmonėms, kuris suteikia galimybę atgauti dalį investicijų ir paskirti jas verslo plėtrai.

24-100

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode