Cirkas




Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto vadovei ministrė planuoja skirti įspėjimą

planuojaValstybės kontrolei Lietuvių literatūros ir tautosakos institute (LLTI) nustačius finansinių, viešųjų pirkimų pažeidimų laikinai švietimo, mokslo ir sporto ministrės pareigas einanti Monika Navickienė planuoja įspėti instituto vadovę.

„Mano pasirašymui yra medžiaga – tai aš su ja susipažinsiu ir šitą sprendimą šiandien priimsiu (...). Apie atleidimą mes nekalbame, bet apie įspėjimą kalbam“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė ji.

Konfliktas tarp ministerijos ir instituto kilo dėl Valstybės kontrolės šį mėnesį pateiktų išvadų, taip pat reaguojant į gautą skundą dėl neišleistų aštuonių knygų.

Įstaigos vadovė Aušra Martišiūtė-Linartienė nesutinka su nustatytais pažeidimais ir tvirtina, jog taip bandoma susidoroti su institutu. Pasak jos, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) kancleris Julius Lukošius galėjo daryti įtaką Valstybės kontrolės vertinimams, nes pats ten yra dirbęs, nors pats kancleris tą neigia.

Ji taip pat tvirtina, jog minėtos aštuonios knygos jau yra išleistos.

M. Navickienė ketvirtadienį žurnalistams patikino, kad su institutu ar jo vadovybe susidorojimo nėra. Ji taip pat teigė besitikinti, jog A. Martišiūtė-Linartienė atsakys į keliamus klausimus, atkreips dėmesį į procedūras, tinkamą apskaitą.

Valstybės kontrolė, atlikusi 2023 metų finansinių ataskaitų rinkinio auditą, nustatė, kad LLTI mokėjo 100 proc. avansu už statybinių medžiagų, remonto darbų, baldų įsigijimus, spausdinimo paslaugas, nors tokie mokėjimai avansu yra negalimi. Be kita ko, nustatyta, kad institutas taip pat pirko paslaugas iš savo darbuotojų netaikant viešųjų pirkimų procedūrų.

ŠMSM skunde pateiktą informaciją dėl knygų leidybos prašo įvertinti teisėsaugos, savo ruožtu Valstybės kontrolė taip pat kreipėsi į tarnybas dėl nustatytų pažeidimų. 

Institutas yra pranešęs, jog planuoja skųsti Valstybės kontrolės išvadas Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

LLTI vadovės kadencija baigiasi šių metų rugsėjį. Ji žada dalyvauti naujame konkurse.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode