Cirkas




Premjerė: sprendimui dėl MMA reikia atnaujintų darbo užmokesčio prognozių

prognoziuTrišalei tarybai antradienį ketinant pradėti diskusijas dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo 16 proc. nuo kitų metų, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad norint tiksliau apskaičiuoti būsimą MMA dydį, reikia sulaukti atnaujintų Lietuvos banko (LB) ir Finansų ministerijos darbo užmokesčio prognozių.

Pasak ministrės pirmininkės, jei darbuotojų ir darbdavių atstovai nesusitartų, Vyriausybė savo sprendimą galėtų priimti rugsėjį. 

„Reikia truputėlį geriau pajusti, kokia bus šių metų projekcija, kai jas atnaujins Finansų ministerija ir LB tam, kad pataikytume kaip įmanoma taikliau nustatydami ateinančių metų MMA. Tai sakyčiau, kad Vyriausybės sprendimas tuo klausimu greičiausiai tikėtinas kur nors rugsėjį – kai bus ruošiamas biudžetas (2025 metų – BNS), nes tai ir biudžetui yra svarbu“, – antradienį Elektrėnuose žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Trišalė taryba antradienį pradeda diskusijas dėl MMA didinimo nuo 924 eurų iki 1070 eurų (prieš mokesčius). 

Premjerė pažymėjo, kad pernai profesinės sąjungos ir darbdaviai „turbūt pirmąkart“ patys susitarė dėl MMA didinimo, o Vyriausybei „beliko tą sutarimą patvirtinti“.

„Bandysime ieškoti kažkokio konsensuso ir sutarimo. Jei atsitiks, kaip anksčiau atsitikdavo, kad nuomonės išsiskirs, tada Vyriausybei teks patvirtinti tą dydį“, – kalbėjo I. Šimonytė.

„Žinome rėžius, kuriuos turime – į kuriuos turime siekti pataikyti. Tam, kad juos apsiskaičiuotume korektiškai reikia kuo naujesnių darbo užmokesčio duomenų“, – teigė premjerė.

Anot jos, anksčiau darbdavių ir darbuotojų nuomonės išsiskirdavo profesinėms sąjungoms prašant spartesnio, o verslui – lėtesnio MMA kėlimo.

I. Šimonytė sakė, kad pastaraisiais metais minimali alga „labai sparčiai“ didėjo augus vidutiniam darbo užmokesčiui, užimtų gyventojų skaičiui. Anot jos, spartesnis MMA didinimas nepakenktų šalies darbo rinkai, kuri toliau turėtų išlikti „labai atspari“.

„Laisvų darbo vietų skaičius išlieka gana aukštas, atleidimų galbūt yra šiek tiek daugiau, bet ir priėmimų daugiau, nedarbas yra šiek tiek padidėjęs, bet tikrai nestipriai“, – kalbėjo I. Šimonytė.

MMA padidinti iki 1070 eurų nuo 2025 metų siūlo centrinis šalies bankas, šiuos skaičiavimus jis antradienį pristatys Trišalei tarybai.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė BNS antradienį sakė, LB pasiūlytas dydis turėtų būti „startinė linija“, nuo kurios turėtų prasidėti verslo ir darbuotojų derybos.

Tuo metu Lietuvos verslo konfederacijos laikinasis Emilis Ruželė teigė, kad toks MMA būtų per didelė našta verslui, ypač diskutuojant apie galimą pelno ir kitų mokesčių didinimą gynybos reikmėms.

Autoriai: Lukas Juozapaitis, Vilmantas Venckūnas

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode