Cirkas




Elektrėnuose – specialiųjų pajėgų ir sąjungininkų treniruotė iš priešo perimant elektrinę

perimantAntradienį Elektrėnų elektrinės komplekse Lietuvos kariuomenės Specialiosios operacijų pajėgos (SOP) kartu su NATO sąjungininkų kariais treniravosi, kaip atkovoti iš priešo užimtą strateginės svarbos objektą.

Kariuomenės duomenimis, pratybose „Liepsnojantis kalavijas“ dalyvauja daugiau nei pusantro tūkstančio karių iš 14 sąjungininkų valstybių. 

„Tikrai geros, pavykusios pratybos. Tie, kurie buvo nustatyti tikslai ir siekiai, tai praktiškai visus įgyvendinome. Aišku, tos pratybos nuo gegužės pradžios yra besitęsiančios, jūs matėte – dalyvių skaičius yra įspūdingas, tai nebūdinga iki šiol Lietuvoje vykusioms SOP pratyboms“, – žurnalistams teigė kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

Pratybose dalyvavę Lietuvos SOP ir sąjungininkų kariai atliko sinchronizuotą ir preciziškai suplanuotą operaciją strateginiame objekte – Elektrėnų elektrinėje.

„Yra šiose pratybose dalis, kuri yra matoma ir reikia, kad matytų mūsų nedraugai, kad mes ruošiamės.  Esame savo įgūdžius sukaupę, kartu treniruojamės su sąjungininkais“, – žurnalistams antradienį teigė pratybų parodomąją dalį stebėjusi premjerė Ingrida Šimonytė.

Pasak jos, ši pratybų dalis ypač svarbi, nes Rusijos plataus masto invazija Ukrainoje parodė, kaip Kremlius taikosi į energetikos ir kitą kritinę infrastruktūrą.

„Mes kalbame apie apsaugą ir apie investicijas būtent į apsaugą, į saugojimą tokių objektų, bet reikia ruoštis ir tokiems scenarijams, kai reikia perimti atgal tokius objektus, kas čia ir buvo daroma“, – teigė premjerė.

Ji pažymėjo, kad įgyvendinant strategiją „Lietuva 2050“, Elektrėnų elektrinės svarba šalies energetiniam saugumui tik išaugs.

„Šis objektas turi potencialo tapti dar svarbesniu tašku, todėl reikia realiam laike ruošti į vairius scenarijus, treniruoti pajėgumą spręsti situacijas“, – kalbėjo I. Šimonytė.

SOP vadas pulkininkas Darius Milašius teigė, kad pratybos ypatingos ne tik dalyvių skaičiumi, bet ir tuo, jog jose dalyvavo skirtingi kariuomenės elementai.

„Treniruojamės visose dimensijose – turime jūros, oro, sausumos elementą. (...) Sąjungininkų atvykimas su povandeniniu laivu, su kitais laivais, lėktuvais, sraigtasparniais sudaro mums galimybę planuojant tam tikrą operaciją pasirinkti alternatyvias priemones, kurios būtų mažiausiai nuspėjamos oponentui“, – pasakojo D. Milašius.

Pasak jo, pratybos orientuotos pasiruošti NATO regioniniuose gynybos planuose numatytas specialiąsias operacijas apginti Lietuvą ir kitas Baltijos valstybes.

„Yra identifikuota tam tikrų priemonių, kurias reikėtų patobulinti atliekant taktinius veiksmus, kokios įrangos dar reikia įsigyti. Didelis ateinančių sąjungininkų kiekis reikalauja priimančios šalies iš anksto paruoštos paramos tam, kad galėtų veikti efektyviai. Nes specialiųjų operacijų pagrindinis principas – greitis ir siurprizas“,– teigė SOP vadas.

Pasak jo, sąjungininkų atvykimas su povandeniniu laivu, su kitais laivais, lėktuvais, sraigtasparniais sudaro galimybę planuojant tam tikrą operaciją pasirinkti alternatyvias priemones, kurios būtų „mažiausiai nuspėjamos oponentui“.

Praėjusį rudenį specialiosios kariuomenės pajėgos treniravosi Vilniuje elektrinėje 

„Ignitis gamybos“ valdoma Elektrėnuose esanti didžiausia šalyje dujomis kūrenama Lietuvos elektrinė teikia šalies elektros rezervo paslaugą. Įrenginiai paprastai įjungiami tik esant būtinybei, pavyzdžiui, biržoje pakilus elektros kainoms. 

Energetikos ministras Dainius Kreivys anksčiau BNS teigė, kad šie Elektrėnų komplekso blokai bus reikalingi užtikrinti šalies sistemos balansavimą ir stabilumą, kol elektrai gaminti naudojamas dujas pakeis vandenilis, taip pat jie leis išlaikyti sistemą efektyvią ir esant tokioms nenumatytoms aplinkybėms kaip karas. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode