Minima tarptautinė antikorupcijos diena

antikorGruodžio 9 d. visame pasaulyje minima Tarptautinė antikorupcijos diena. Korupcijos prevencija yra vienas svarbiausių Vidaus reikalų ministerijos (VRM) prioritetų.

Siekiant sukurti korupcijai atsparią aplinką, vidaus reikalų sistemoje yra vykdoma nuolatinė veikla, skirta laiku nustatyti korupcijos rizikos veiksnius, imtis priemonių juos suvaldyti. Taip pat vykdomos antikorupcinio švietimo priemonės, kurių metu yra keliama darbuotojų kvalifikacija, dalijamasi gerąja praktika korupcijos prevencijos, tarnybinės etikos, interesų konfliktų valdymo srityse.

VRM buvo atliktas ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų atsparumo korupcijai lygio nustatymas,  ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų viešųjų pirkimų apžvalga, įvertinant kaip viešųjų pirkimų dalyviai laikosi Lietuvos Respublikos viešų ir privačių interesų derinimo įstatymo reikalavimų.  Įvertinus ministerijos veiklos srityse nustatytus korupcijos rizikos veiksnius, buvo patvirtintas Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų korupcijos prevencijos 2022–2024 metų veiksmų planas.

2022 metais parengti ir vidaus reikalų ministro įsakymais priimti penki teisės aktai, reglamentuojantys korupcijai atsparios aplinkos kūrimo ir korupcijos prevencijos priemones VRM ir prie jos veikiančiose įstaigose. Vadovaujantis Korupcijos prevencijos įstatymu, šiais metais ministerijoje atlikti šių teisės projektų antikorupciniai vertinimai: vidaus tarnybos statuto pakeitimo projektas, valstybės tarnybos įstatymo pakeitimo projektas ir biudžetinių įstaigų įstatymo pakeitimo projektas.

Pagrindinis korupcijos prevencijos tikslas – siekti, kad valstybės ir savivaldybių įstaigų bei verslo įmonių veikla būtų nešališka ir skaidri. Pasaulinė patirtis atskleidžia, kad sutelkus pastangas būtent į korupcijos priežastis ir sąlygas korupcijai atsirasti, kryptingai šalinant korupcijos atsiradimo rizikas, ilgainiui sukuriamas tvirtas pagrindas skaidrios ekonomikos plėtrai, geresnei viešųjų paslaugų teikimo kokybei bei šalies socialinei gerovei.

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode