Kultūros ministras S. Kairys: „Amerika yra svarbi strateginio ir kultūrinio bendradarbiavimo partnerė“

Vakar kultūros ministras Simonas Kairys nuotoliniu būdu susitiko su JAV ambasadoriumi Lietuvoje Robertu S. Gilchristu.

Susitikime aptartas abiejų šalių bendradarbiavimas dėmesį skiriant pagrindinėms temoms: kultūros paveldo, istorinės atminties, Lietuvos žydų kultūrai, kovai su dezinformacija ir medijų raštingumui, strateginei komunikacijai ir kultūriniam bendradarbiavimui. 

Pirmiausia ministras S. Kairys padėkojo už ypatingą ambasados dėmesį Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metams, jų tęstinumui ir finansinę paramą pernai įgyvendintiems Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus projektams, taip pat už JAV valstybės institucijų pagalbą perduodant Amerikoje gyvenančio lietuvio Henry Lazarus Gaidis ginkluotės, karinės aprangos ir archyvinių dokumentų kolekciją Lietuvos nacionaliniam muziejui. Pernai JAV ambasadoriui skirtas specialus Kultūros ministerijos ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės užsakymu sukurtas Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metų atminimo medalis. 

Pokalbyje apžvelgti svarbiausi 2020 metais įgyvendinti projektai, aptartos reikšmingesnės šių metų veiklos: vieno iš Žydų mokslinių tyrimų instituto YIVO vadovų, filologo Zeligo Kalmanovičiaus dienoraščio, rašyto Vilniaus gete, leidyba, JAV gyvenusios menininkės Aleksandros Kašubienės (Kašubos) retrospektyvinės parodos atidarymas Nacionalinėje dailės galerijoje, projektai Lietuvoje ir JAV, siejami su Jono Meko 100-mečiu 2022 metais.

S. Kairys ambasadoriui pristatė Kultūros ministerijos veiklos prioritetus, informavo apie šiuo metu rengiamą Tautinių mažumų įstatymo projektą, supažindino su Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metų akcentais, kultūros prieinamumo žmonėms su negalia galimybėmis. 

Susitikime dėmesys skirtas mūsų šalies bibliotekoms kaip galimoms medijų ir informacinio raštingumo ugdymo koordinatorėms. Šiemet Kultūros ministerijos ketinamai baigti rengti Medijų raštingumo programai svarbi JAV patirtis šioje srityje. 

Kultūros ministro S. Kairio teigimu, JAV yra labai svarbi strateginio ir kultūrinio bendradarbiavimo partnerė. Ministras taip pat pabrėžė, kad Kultūros ministerijai svarbus ryšys su Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisija, todėl vakarykščiai Seimo nario Valdo Rakučio pasisakymai apie Holokaustą kelia didelį susirūpinimą dėl tolesnio bendradarbiavimo. 

Kultūros ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode