Svarbiausi antradienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Naujas biudžetas. Seimas priėmė 2021 metų valstybės biudžetą. Valdžios sektoriaus deficitas – skirtumas tarp išlaidų ir pajamų – kitąmet sudarys 7 proc. bendrojo vidaus produkto, jį daugiausia lėmė papildomos išlaidos koronaviruso pandemijai suvaldyti. Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad pakoreguotas biudžeto projektas skaidriau atspindi tikrąją situaciją, biudžeto skylės didinimas yra trumpalaikis ir neišvengiamas. Opozicija sako, kad deficitas didinamas nepagrįstai, spartus skolos augimas ilgainiui gali branginti valstybės skolinimąsi, o planai peržiūrėti ekonomikos skatinimo priemonių planą gali sukliudyti pasinaudoti ES investicijų fondu. Priimant biudžetą prieštaringų vertinimų sulaukė parlamentarų sprendimas prieš Vyriausybės valią pusantro milijono eurų padidinti Seimo kanceliarijos biudžetą.

Koronaviruso situacija:

* Per parą patvirtintas 1871 naujas koronaviruso atvejis, mirė 54 žmonės – tai didžiausias paros mirčių skaičius nuo pandemijos pradžios. Ligoninėse gydomas 2451 COVID-19 pacientas, 186 iš jų – reanimacijoje.

* Dėl naujos koronaviruso atmainos užsivėrus daugumai kelių iš Jungtinės Karalystės, Lietuvos ambasada registruoja asmenis, kuriems būtina pagalba grįžti į Lietuvą. Jų pargabenimas organizuojamas drauge su latviais ir estais. Premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžia, kad bus siekiama padėti grįžti žmonėms, kurie Jungtinėje Karalystėje strigo dėl verslo reikalų ar kitų svarbių priežasčių, o ne norintiems grįžti šventėms.

* Prezidentūra teigia, jog pirmosiomis „Pfizer-BioNTech“ vakcinos dozėmis kas savaitę bus galima paskiepyti po kelis tūkstančius medikų ir rizikos grupės asmenų. I. Šimonytė sako, kad žinios apie tikslų dozių skaičių, atvyksiantį su pirmąja siunta bei tolesnį vakcinos teikimo grafiką keičiasi kelis kartus per dieną. Medicinos įstaigų darbuotojų skiepijimą nuo COVID-19 koordinuos penkios šios ligos gydymą šalyje organizuojančios ligoninės.

* Prezidentūros Sveikatos ekspertų tarybos teigimu, griežtesnis karantinas sumažino žmonių mobilumą, o apsilankymų parduotuvėse skaičius nukrito maždaug 60 procentų – panašiai kaip per pirmąjį karantiną. Tikimasi, kad tai turės teigiamą poveikį stabdant viruso plitimą.

* „BioNTech“ teigimu, jų su „Pfizer“ sukurta vakcina, labai tikėtina, apsaugo nuo Britanijoje užfiksuotos koronaviruso atmainos. Esant reikalui, bendrovė sako esanti pasiruošusi esant reikalui per šešias savaites adaptuoti vakciną.

* 78-erių išrinktasis Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas tiesioginiame televizijos eteryje buvo paskiepytas nuo COVID-19. Taip jis siekė sustiprinti amerikiečių pasitikėjimą vakcinomis. Kadenciją baigiantis prezidentas Donaldas Trumpas yra persirgęs COVID-19, todėl nesiskiepijo, tačiau tai padarė jo viceprezidentas Mike'as Pence'as.

* Čilės O'Higginso tyrimų stotyje 36 nustačius COVID-19 atvejus, Antarktida nustojo būti vieninteliu žemynu be koronaviruso. Nepaisant to, kad Antarktidoje nėra nuolatinių gyventojų, žiemą ten apsilankė tūkstančiai tyrėjų ir kitų svečių.

* Slovėnijoje prasidėjo masinio testavimo dėl koronaviruso programa. Jos metu tikimasi patikrinti ketvirtadalį iš dviejų milijonų šalies gyventojų.

Atsakomosios sankcijos. Maskva paskelbė keliems Europos Sąjungos atstovams atsakomųjų sankcijų, reaguodama į Bendrijos kelionių draudimą keliems rusų pareigūnams dėl Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimo. Anksčiau antradienį Rusijos užsienio reikalų ministerija iškvietė aukšto rango diplomatus iš Vokietijos, Prancūzijos ir Švedijos, kad išreikštų nepasitenkinimą dėl jų reakcijos į A. Navalno apnuodijimą.

Paskola Baltarusijai. Rusijos premjeras Michailas Mišustinas pasirašė vyriausybės nutarimą dėl 1 mlrd. JAV dolerių vertės paskolos Baltarusijai suteikimo. Pusė šios sumos skolininkei bus išmokėta iki šių metų pabaigos, kita dalis – kitąmet. Ši paskola yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino prieš tris mėnesius pažadėtos 1,5 mlrd. JAV dolerių vertės finansinės pagalbos Baltarusijai dalis.

JAV paketas. JAV Kongresas patvirtino 900 mlrd. JAV dolerių dydžio ekonomikos skatinimo paketą, kuriuo numatoma parama gyventojams ir įmonėms, susidūrusiems su COVID-19 pandemijos sukelta krize.

Autoriai: Austėja Masiokaitė-Liubinienė, Vaidotas Beniušis

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode