Svarbiausi penktadienio įvykiai

Svarbiausių penktadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalga:

Koronaviruso situacija:

* Per praėjusią parą patvirtintas 3181 naujas koronaviruso atvejis, mirė 39 sirgusieji. Ligoninėse gydomi 2468 COVID-19 pacientai, 197 iš jų – reanimacijoje.

* Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai pranešė, kad pirmieji žmonės nuo koronaviruso Lietuvoje turėtų būti paskiepyti gruodžio 27-ąją arba gruodžio 28-ąją.

* Per tiesioginę televizijos transliaciją nuo koronaviruso paskiepytas JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as.

* Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas pareiškė, kad šaliai nepavyko apsaugoti gyvybių per koronaviruso pandemiją. Naujų užsikrėtimo atvejų skaičius Švedijoje sparčiai auga nuo spalio vidurio. Kai kurie apžvalgininkai šiuos komentarus traktavo kaip rekomendacijomis paremtos Švedijos kovos su koronavirusu strategijos kritiką.

* Nepriklausoma JAV ekspertų komisija nubalsavo už rekomendaciją skubos tvarka leisti naudoti farmacijos bendrovės „Moderna“ sukurtą vakciną nuo COVID-19, o šalies prezidentas Donaldas Trumpas pranešė, jog vakcina buvo patvirtinta. Tai leistų jau šį savaitgalį pradėti platinti 6 mln. šių skiepų dozių. Europos vaistų agentūra savo ruožtu iš sausio 12-osios į sausio 6-ąją perkėlė susitikimą, kurio metu spręs dėl leidimo naudoti „Moderna“ vakciną.  „Modernos“ vakcina būtų antroji patvirtinta Vakarų šalyse.

Judėjimo ribojimai. Policija penktadienį pradėjo riboti judėjimą tarp savivaldybių – visoje šalyje nuo pusiaudienio įrengta 250 kontrolės postų. Visų keliaujančių, išskyrus vilkikų vairuotojų, prašoma pateikti kelionės būtinumą pagrindžiančius dokumentus.

Laisvės premija. Lietuvos Seimas kasmetinę Laisvės premiją skyrė Baltarusijos demokratinei opozicijai. Anksčiau parlamentarai svarstė, kad šią premiją, paprastai teikiamą minint Sausio 13-ąją, galėtų atsiimti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

G. Landsbergio komanda. Užsienio reikalų ministras konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis viceministrais paskyrė buvusį parlamentarą Mantą Adomėną, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovą Arnoldą Pranckevičių ir ilgametį diplomatą Egidijų Meilūną.

Prekybininkų reakcija. Didesnė dalis prekybos tinklų atmetė ekonomikos ministrės Aušrinės Armonaitės prašymą savarankiškai apriboti ne maisto prekių asortimentą. Jie teigia, kad tai įneštų sumaišties. Kritikai sako, kad leidžiant didesnėms parduotuvėms prekiauti ne maisto prekėmis skatinami žmonių susibūrimai ir diskriminuojami mažieji prekybininkai.

Audra Fidžyje. Fidžyje siautė aukščiausios, penktosios, kategorijos ciklonas „Yasa“. Jis nušlavė ištisus kaimus ir nusinešė mažiausiai dviejų žmonių – 45 metų vyro ir trijų mėnesių kūdikio – gyvybes. Audra sukėlė potvynius, žemės nuošliaužas, nutraukė elektros tiekimą, o anksti penktadienį nuslinko į vandenyną ir susilpnėjo iki trečios kategorijos.

Nigerijos moksleiviai. Nigerijoje pagrobėjai paleido 344 mokinius, praėjusią savaitę pagrobtus šalies šiaurės vakaruose. Atsakomybę dėl šio pagrobimo anksčiau prisiėmė džihadistų judėjimas „Boko Haram“.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode