Kaune prasideda Istorijų festivalis

Ketvirtadienį Kaune prasideda Istorijų festivalis, pakviesiantis miestiečius per garsus, vaizdus ir pasakojimus iš naujo apmąstyti, kaip su koronavirusu susijusi patirtis paveikė įpročius ir tarpusavio santykius.

„Apmąstydami netikėtai užklupusius šių metų išgyvenimus suvokiame, kad, istorijos požiūriu, jie nėra unikalūs ar išskirtiniai. Karai, tremtys, okupacijos ir persekiojimai – tai daugybė drastiškai pertrauktų mūsų tėvų, senelių, kauniečių likimų. Prisimindami juos, galbūt su didesne empatija įsiklausysime į prieš mus gyvenusių kartų istorijas ir patirtis“, – sako festivalio organizatorė, „Kaunas 2022“ programos „Atminties biuras“ kuratorė Daiva Citvarienė.

 Anot jos, šiemetinis festivalis iš naujo pakvies išeiti į miestą ir naujomis akimis pažvelgti į jo užkulisius, įsiklausyti į istorijas.

Šių metų festivalio programa – ekskursijos, parodos, teatralizuoti pasakojimai, meniniai susitikimai ir pokalbiai.

Pasak organizatorių, festivalio metu prabils ne vienas pastatas, bus prisiminta ne viena pertraukto gyvenimo istorija. Gatvės meno kūriniai ir garso bei šviesų instaliacijos prikels tragiškų likimų, žinomus kauniečius: Izraelio poetę Lėją Goldberg, prancūzų filosofą Emmanuelį Leviną, Kauno mokytoją ir išradėją, geto fotografą George’ą Kadishą (Hiršą Kadušiną), tarpukario, karo ir pokario istorijų veikėjus, partizanus ir disidentus, praėjusių laikų herojus ir kasdienybės liudininkus. 

Projektas „Veidrodis iš amžinojo įšalo. Tremties istorijų generatorius“ – dirbtinio intelekto instaliacija, kurioje lankytojas gaus specialiai jam sugeneruotą jo paties tremties istoriją. Kambarys pateiks žiūrovui jo atspindį, iškreiptą šalčiu, kančia ir pertrauktais gyvenimais. 

Numatytos ekskursijos po visą miestą ir rajoną – nuo centro bei Žaliakalnio iki Aleksoto. Aukštuosiuose Šančiuose reikės sekti barakų žemėlapį, Ąžuolyne prasidės ekskursija apie Antrojo pasaulinio karo nepriteklių Kaune, senamiestyje žadama atskleisti žydų kultūros paveldo lobius, o sekmadienį miestą rodys Kaune gyvenanti azerbaidžanietė.

Istorijų festivalis truks keturias dienas, jame numatyta daugiau nei 30 renginių, į  programą įsitraukė daugiau nei 20 partnerių.

Istorijų festivalis yra vienas didžiųjų „Kaunas 2022“ renginių, siekiantis prisiminti daugiatautę Kauno ir Kauno rajono praeitį, skatinti pasididžiavmą vieta, kurioje gyvename, stiprinti dialogą atvirumą ir empatiją.

Kaunas ir Kauno rajonas 2022-aisiais taps Europos kultūros sostine.

renginiai.kasvyksta.lt nuotrauka

BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode