Svarbiausi penktadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Lietuvoje patvirtinti 172 koronavirusinės infekcijos atvejai – tai didžiausias kada nors užfiksuotas dienos atvejų skaičius. Nuo ligos mirė du žmonės, jie abu priklausė rizikos grupei ir turėjo gretutinių ligų. Plečiasi viruso židinys Blinstrubiškių socialinės globos namuose Raseinių rajone – šioje įstaigoje per parą patvirtinti 34 susirgimo atvejai. Lietuvos ligoninėse dėl koronaviruso gydomi 135 žmonės. Latvijoje per parą patvirtinti 77 nauji atvejai ir viena mirtis, Estijoje – 57 atvejai. 

* Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė, kad ateityje svarstoma izoliaciją taikyti atvykstant iš šalių, kur sergamumas didesnis nei Lietuvoje, atsisakant konkretaus fiksuoto rodiklio. Vyriausybėje šį klausimą numatoma svarstyti kitą savaitę.

* Koronavirusine infekcija užsikrėtė JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir pirmoji ponia Melania. Jiems testas atliktas, kai COVID-19 buvo patvirtintas artimai prezidento patarėjai Hope Hicks. D. Trumpo gydytojas pranešė, kad 74 metų prezidentas ir jo žmona „šiuo metu jaučiasi gerai ir planuoja likti namie Baltuosiuose rūmuose, kol sveiks“. Viceprezidento Mike'o Pence'o testas buvo neigiamas. Diagnozė JAV prezidentui nusmukdė pasaulio akcijų indeksus.

Baltarusijos krizė:

Įveikę Kipro prieštaravimus, Europos Sąjungos lyderiai sutarė skelbti sankcijas Baltarusijai. ES uždraus atvykti 40 Aliaskandro Lukašenkos režimo pareigūnų dėl prezidento rinkimų klastojimo ir represijų prieš protestuotojus, įšaldomas jų turtas. Paties A. Lukašenkos sąraše nėra. Baltarusijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad įveda atsakomąsias sankcijas, bet juodojo sąrašo neviešins. Kremlius užstojo A. Lukašenką – prezidento Vladimiro Putino atstovas pareiškė, kad sankcijos demonstruoja ES silpnumą, o A. Lukašenka ir V. Putinas pasikalbėjo telefonu.

* Vokietijos vyriausybė paskelbė, kad kanclerė Angela Merkel antradienį Berlyne priims buvusią kandidatę Baltarusijos prezidento rinkimuose Sviatlaną Cichanouskają.

* Padėtį Baltarusijoje Berlyno iniciatyva telefonu aptarė Lietuvos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai. Anot Lietuvos užsienio reikalų ministerijos, Linas Linkevičius ir Heiko Maasas kalbėjo apie paramą Baltarusijos pilietinei visuomenei.

„Kauno grūdai“. Verslininkas Tautvydas Barštys parduoda žemės ūkio produktų perdirbimo ir maisto gamybos grupę „KG Group“. Ją įsigis žemės ūkio investicijų bendrovė „Linas Agro Group“. Sandoris bus įgyvendintas, jei leidimą suteiks Konkurencijos taryba. Ekspertai mano, kad sandorio vertė gali viršyti 100 mln. eurų. 

Briuselio parama. Europos Komisija skyrė 720 milijonų eurų finansavimą Baltijos šalių elektros tinklų atsijungimui nuo posovietinės sistemos ir sinchronizacijai su Vakarų Europa. Projektą tikimasi baigti iki iki 2025 metų. ES lėšomis bus finansuojama 75 proc. išlaidų. Didelę dalį kaštų sudarys jūrinės jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos tiesimas.  

Notarinės kainos. Notarų rūmai perspėjo, kad spalio 1-ąją įsigaliojus naujai Registrų centro paslaugų kainodarai, mokesčiai už kai kurias dažnai atliekamas paslaugas kainuos net iki keturių-penkių kartų brangiau nei iki šiol. Notarų rūmų prezidento Mariaus Stračkaičio teigimu, Registrų centro paslaugų pabrangimą pajus visus notarinius veiksmus atliekantys klientai, ir ypač paveldėjimo bylose. Registrų centras teigia, kad visi nauji įkainiai yra pagrįsti faktinėmis sąnaudomis.

Rugsėjo šiluma. Meteorologai apskaičiavo, kad praėjęs rugsėjis buvo šilčiausias nuo 1975 metų. Vidutinė mėnesio oro temperatūra buvo 14,8 laipsnių –  tai yra net 2,6 laipsnio daugiau už įprastinę daugiametę rugsėjo mėnesio temperatūrą. Rugsėjį pasiekti du nauji atskirų parų temperatūros rekordai – rugsėjo 16 dieną Varėnoje maksimali oro temperatūra pakilo iki 27,4 laipsnių, rugsėjo 26 dieną Marijampolėje fiksuota maksimali oro temperatūra pasiekė 26,4 laipsnių. 

Lukiškių aikštė. Vilniaus savivaldybė su Nacionaline žemės tarnyba pasirašė atnaujintą Lukiškių aikštės panaudos sutartį, kuri numato, jog aikštę ir toliau valdys savivaldybė. Kai kurie politikai Seime siūlė perimti Lukiškių aikštę iš savivaldybės, kai ši vasarą joje įrengė paplūdimį. Sutartyje įtraukti nauji punktai numato, kad aikštės naudojimas ir tvarkymas turi atitikti jos memorialinį statusą, užtikrinti rimtį ir deramą pagarbą už Lietuvos nepriklausomybę žuvusių kovotojų atminimui ir nužudytiems 1863–1864 metų sukilėliams.

„Ignitis“ ambicijos. Valstybės valdoma energetikos kompanija „Ignitis grupė“ paskelbė, kad pirminio viešojo akcijų siūlymo (IPO) galutinė kaina yra 22,5 euro už akciją, o pasirašyta 20 mln. vienetų akcijų, kurios sudarys 26,9 proc. viso bendrovės išleisto akcinio kapitalo. Bendrovės iš IPO gautinos bendrosios pajamos sieks 450 mln. eurų, o grynosios pajamos, atėmus su platinimu susijusius komisinius, sudarys apie 438 mln. eurų. Prekyba akcijomis biržoje prasidės spalio 7 dieną.

Karas Karabache. Armėnija pranešė, kad Azerbaidžano pajėgos smogė pagrindiniam nuo Azerbaidžano atsiskyrusio Kalnų Karabacho miestui Stepanakertui ir sužeidė daug žmonių, regione šeštą dieną tęsiantis susirėmimams. Iki šiol patvirtinta beveik 200 aukų. Abi pusės skelbia nukovusios tūkstančius priešo karių, bet šių pranešimų nėra galimybės patvirtinti. 

Islamas Prancūzijoje. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pažadėjo, kad jo vyriausybė dar šįmet pristatys įstatymo projektą, skirtą stiprinti pasaulietiškumą Prancūzijoje kaip atsvarą „islamistų ekstremizmui“. Ilgai lauktoje kalboje islamą jis apibūdino kaip „religiją, kuri šiandien visame pasaulyje išgyvena krizę“. Prezidentas pabrėžė, kad visi žmonės gali išpažinti bet kokį pasirinktą tikėjimą, tačiau neleistina demonstruoti jo simbolių mokyklose ar viešajame sektoriuje. E. Macronas paskelbė, kad Prancūzija sieks „išvaduoti“ islamą Prancūzijoje nuo įtakos iš užsienio, gerindama mečečių finansavimo priežiūrą.

Autorius Vaidotas Beniušis

BNS nuotrauka

BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode