Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro įsteigimas – netrukus

Ketvirtadienį finansų ministras Vilius Šapoka Lietuvos banko konferencijoje „Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencija: nuo iššūkių iki galimybių“ pranešė, jog netrukus Vyriausybės posėdyje bus patvirtintas Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro (toliau – Centras) steigimas. Centro tikslas – užtikrinti viešojo ir privataus sektorių bendradarbiavimą, koordinuojant pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos priemonių įgyvendinimą ir rizikų valdymą.

„Finansų sektorius išgyvena intensyvų skaitmeninės transformacijos laikotarpį. Pinigų plovėjai tampa vis inovatyvesni ir naudoja naujausias technologijas neteisėtai gautoms lėšoms legalizuoti. Kadangi pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo aplinka nuolat keičiasi, turime skubiai reaguoti ir veikti nedelsiant. Tik bendromis visų atsakingų viešojo sektoriaus institucijų ir rinkos dalyvių pastangomis gebėsime laiku identifikuoti ir valdyti šias rizikas ir grėsmes. Džiaugiuosi galėdamas pranešti, kad Centro įsteigimas Lietuvoje yra paskutiniame etape“, – sako finansų ministras Vilius Šapoka.  

Centro steigėjai yra Finansų ministerija, Lietuvos bankas, komerciniai bankai. Į jos veiklą taip pat įtraukta Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba. Centro veikla bus finansuojama Lietuvos banko ir privataus sektoriaus atstovų metiniais įnašais. Valstybės įnašas – 30 000 eurų iš Finansų ministerijai skirtų Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto bendrųjų asignavimų.

Centras atliks šias funkcijas: kurs ir administruos viešojo ir privataus sektorių bendradarbiavimo ir dalijimosi informacija pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos srityje platformą; organizuos ir koordinuos viešojo ir privataus sektorių bendradarbiavimą, darbo grupių posėdžius, koordinuos priimtų sprendimų įgyvendinimą; atliks tyrimus, vertinimus ir analizes, rengs gerosios praktikos apibendrinimus ir pasiūlymus dėl jos taikymo privataus sektoriaus subjektams atliekant pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos vidaus rizikos vertinimą.

Taip pat valstybės politiką pinigų plovimo prevencijos srityje formuojančios institucijos prašymu teiks ekspertinę nuomonę (išvadas ar pasiūlymus) dėl teisinio reguliavimo tobulinimo bei ugdys viešojo ir privataus sektorių subjektų ir jų darbuotojų kompetenciją pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos srityje.

Finansų ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode