Verslas ir paskolos: kokią įtaką daro valiutų kursai?

Skolinimasis – tai XXI a. žmogaus vizitinė kortelė. Didžioji dalis namų ūkių Lietuvoje yra ėmę kreditus, paskolas ar daiktus pirkę lizingu, t. y. išsimokėtinai. Tie, kurie dar nė karto nesiskolino, yra gimę po laiminga žvaigžde – daug uždirba arba turi turtingus artimuosius. Apie skolinimąsi, pinigus, finansus yra prirašyta begalės straipsnių. Vienuose patariama, kokias paskolas imti, kaip atsakingai skolinis ir apskritai ar verta imti paskolą, kituose aptariama paskolų refinansavimo paslauga, įvairios taupymo alternatyvos ir begalės kitų dalykų. Šiame straipsnyje pabandysime paieškoti atsakymo į klausimą, kaip žmones riboja trumpalaikiai kreditai ir ilgalaikės paskolos.

 

 

Ilgalaikė paskola dažniausiai skirta įsigyti būstą ar norint pradėti arba plėsti verslą. Ilgalaikis kreditas – ilgalaikė ir pinigų grąžinimo perspektyva. Paėmę paskolą 15, 20 ar 30 metų, jausite finansinius įsipareigojimus ir tam tikrą naštą, tačiau jei tinkamai įvertinsite savo pajamas ir galimybes laiku mokėti įmokas – didesnio vargo kilti neturėtų. Imant paskolą verslui, derėtų pasikonsultuoti su ekspertais – kiek pelninga jūsų verslo idėja? Gal turite sėkmės ar nesėkmės pavyzdžių? Ką apie tai mano bankas ir ar sutinka finansuoti verslo idėją? Ar verslas bus plėtojamas Lietuvoje, ar užsienyje? Ar verslui neigiamos įtakos gali padaryti įstatymai, galiojantys toje šalyje, o gal finansinę nesėkmę atneš greitai kintantys valiutų kursai ? Verslas tuo ir unikalus, kad, norint, sėkmingai investuoti, reikia apsvarstyti galybę veiksnių.

Ilgalaikės paskolos turi vieną didelį privalumą – jas imant paprastai taikomos žemesnės palūkanų normos nei imant, tarkime, greitąjį kreditą. Žinoma, du pastaruosius variantus lyginti sudėtinga, nes abu jie imami ir teikiami iš esmės skirtingiems rinkos segmentams. Paskolos skirtos tiems, kurie turi stabilias, vidutines ir didesnes nei vidutinės pajamas bei nori įsigyti nekilnojamojo turto čia ir dabar, o ne po 10 ar 20 metų, kai pavyks susitaupyti svajonių būstui. Tuo tarpu greitosios paskolos skirtos tiems, kurie turi nedidelių poreikių – nori nusipirkti ar susiremontuoti automobilį, išvykti į kelionę, pradėti savarankišką gyvenimą, susimokėti už studijas ir t. t. Paprastai trumpalaikės paskolos suma siekia nuo 100 iki 3000 eurų, kai tuo tarpu būsto paskolų sumos prasideda nuo 30 tūkst. Eur.

Trumpalaikiai kreditai iš esmės riboja mažiau, nes įprastai jie imami 6-24 mėn. laikotarpiui, t. y. per tiek laiko turite grąžinti paimtą paskolą ir tiek laiko mokėti įmokas su priaugusiomis palūkanomis. Tačiau žmonės dažnai „paslysta“ ir susižavi „lengvais“ pinigais. Čia ir slypi finansinė nesėkmė, nes kai vienu metu paskui tenka mokėti už kelis kreditus, pinigų nebelieka jokioms kitoms reikmėms. Refinansavimas gali pataisyti padėtį, bet iš esmės greitieji kreditai siejami su didesne finansine trumpalaike rizika. Bet kurios paskolos ėmimo  atveju, nevykdant įsipareigojimų galima netekti ir nekilnojamojo turto, ir atsidurti kreditorių „juoduosiuose sąrašuose“.

Reklama: finansiniai sprendimai

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode