Paskola būstui: ką reikia žinoti?

Kiekvienais metais vis daugiau šalies gyventojų ima svarstyti galimybę įsigyti nuosavą būstą. Nuosavi namai suteikia galimybę juos renovuoti, tvarkyti ir puoselėti kaip tik norima bei kurti savo ir šeimos jaukią ateitį. Bankai pastebi, kad susidomėjimas būsto paskolomis nemažėja ir žmonės aktyviai ieško informacijos apie paskolų pasiūlymus bei jų sąlygas. Šiais metais Lietuvoje įsigaliojo įstatymų pakitimai, susiję su nekilnojamo turto įsigijimu, todėl prieš imant paskolą būstui, rekomenduojama susipažinti su naujovėmis ir atsižvelgti į tam tikrus specialistų patarimus. Taip pat pastebima tendencija, jog žmonės skolinasi ne tik būsto įsigijimui, jo įrengimui, bet ir norėdami išvykti į tolimas keliones, įsigyti automobilį ar kitą transporto priemonę, apmokėti mokslus bei kitas išlaidas. Taigi, ką reikia žinoti ir į kokias rekomendacijas atkreipti dėmesį, svarstant apie būsto paskolą?

 

 

Pirmiausia, kiekvienas asmuo ar šeima turi suprasti, jog paskola – tai finansinis įsipareigojimas. Priklausomai nuo jos sąlygų, tam tikrą laiko tarpą, vienodomis įmokomis, paskolą reikės grąžinti. Specialistai rekomenduoja prieš priimant paskolos sprendimą pasitreniruoti ir kurį laiką atsidėti pinigus, kurie būtų skirti paskolos įmokoms. Tokiu būdu suvokiama reali asmeninė finansinė situacija ir stebima, ar gaunamų likusių pajamų pakanka apmokėti kasdienio pragyvenimo išlaidas kaip komunaliniai mokesčiai, maistas, būtina įsigyti apranga, avalynė, vaikų būreliai, gydymo paslaugos ar poilsiui skirtos pramogos. Taip pat rekomenduojama gerai apsvarstyti, ar kredito mokėjimo laikotarpiu asmens ar šeimos finansinė padėtis nepasikeis į neigiamą pusę. Praktinis pasiruošimas paskolos gavimui ir įsipareigojimui leidžia pasiruošti ne tik morališkai, bet ir praktiškai.

Nuo šių metų liepos 1 dienos Lietuvoje įsigaliojus kredito įstatymui, susijusiam su nekilnojamu turtu ir būsto paskolų pasiūlymų teikimu, sutarties sąlygomis, nutraukimu ir kitais būtinais aspektais, atsirado naujovės, kurias turi žinoti visi, besikreipiantys dėl būsto paskolos. Pirmiausia, paskolos davėjai privalo pateikti sutarties sąlygas ir standartinę informaciją kiekvienam, besikreipiančiam dėl kredito būstui. Kredito gavėjui yra suteikiamos 30 dienų galutiniam atsakymui dėl paskolos, prieš pasirašant sutartį. Taip pat įstatyme patvirtinta, jog kredito gavėjas gali grąžinti paskolą ar jos dalį anksčiau laiko, tokiu būdu sumažinant turimų įsipareigojimų sumą. Atsižvelgiant į tokias aplinkybes kaip sutuoktinio mirtis, tapus bedarbiu ar būnant pripažintu nedarbingu ir todėl sumažėjus pajamoms, daugiausiai 3 mėnesių laikotarpiui gali būti sustabdytas kredito mokėjimas terminas. Kredito gavėjai yra skatinami bendrauti su finansiniais sunkumais susidūrusiais asmenimis, šeimomis ir rasti abejoms pusėms palankų sprendimą tolimesnių mokėjimų klausimu. Už įsipareigojimų nevykdymą kredito gavėjai turi teisę taikyti netesybas, tačiau ne didesnes negu 0.05% sumos nuo kiekvienos pradelstos dienos. Dar viena naujiena – jog kredito gavėjai negali reikalauti įsigyti papildomų paslaugų kartu su paskola. Pavyzdžiui, mokėjimo paslaugos, gyvybės draudimas ir pan. Išvardinti įstatymų pakitimai suteikia galimybę skaidriai, išsamiai ir aiškiai sužinoti visą paskolos gavimo eigą, tęstinumą ir galimus pokyčius ateityje.

Nemažai žmonių mano, jog pinigų suma, mokama būsto nuomai, prilygsta išlaidoms, o gauta paskola tampa investicija nekilnojamam turtui įsigyti. Taip pat dera nepamiršti, kad įsigijus būstą papildomų lėšų gali prireikti remonto darbams, darbuotojams skirtų užmokesčių mokėjimui, naujų baldų įsigijimui. Na, o įrengtas, nuosavas gyvenamasis būstas kiekvienam jį įsigijusiam asmeniui ar šeimai tampa jaukia erdve, kurioje malonu leisti laiką ir kurti ateities planus.

Reklama: Kredito unija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode