Į ES jaunųjų mokslininkų konkursą išvyksta du lietuviai

 

Rugsėjo 22 d. Taline prasideda Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkursas. Šiais metais Lietuvai konkurse atstovaus Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos absolventas, dabar jau studijuojantis Vilniaus universitete Adomas Paulauskas su darbu „Virtualia realybe pagrįsti reabilitaciniai žaidimai“ ir Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijos dvyliktokas Matas Aliuškevičius su darbu „Bičių kolonijos garsai atskleidžia slaptą avilių gyvenimą“.

A. Paulauskas į konkursą keliauja pristatyti sukurto virtualaus žaidimo, kuris skirtas traumas ar judėjimą sutrikdančias ligas patyrusių pacientų reabilitacijai. Mokslininkų nuomone, pasitelkus virtualią realybę reabilitacijos procesą galima padaryti efektyvesnį, nes žaidimais pagrįsta metodika leidžia ne tik valdyti virtualių objektų ir žmogaus sąveiką, bet ir užtikrina ryšį, leidžiantį gydytojui ir pacientui sekti reabilitacijos eigą, įvertinti paciento pažangą, stiprina jo pasitikėjimą savimi.

M. Aliuškevičius konkurse pristatys nuo 2014 m. atliekamo tyrimo rezultatus. Jis tyrė normalios Apis mellifera bičių šeimos, išsigimstančios į traninę šeimą, akustinių parametrų (spektro) kitimą viso proceso metu, sudarė algoritmą, leidžiantį aptikti ankstyvą bičių šeimos išsigimimą, ir sukūrė tam algoritmui nustatyti pritaikytą išmaniąją programėlę „Beegnostic“. Naudojantis programėle galima laiku aptikti bičių motinos netektį, nustatyti šeimos išsigimimo proceso pradžią ir sumažinti bitininkų patiriamus nuostolius.

Šiemet konkursas rengiamas 29-ąjį kartą. Jame varžysis jaunieji mokslininkai iš beveik 40 pasaulio šalių. Moksliniai tyrimai bus pristatomi biologijos, chemijos, kompiuterijos, inžinerijos, aplinkos, medžiagų, matematikos, medicinos, fizikos ir socialinių mokslų srityse.

Konkurso laimėtojai bus paskelbti rugsėjo 26 d., antradienį.

Lietuva ES jaunųjų mokslininkų konkurse dalyvauja nuo 1997 m., Lietuvos atstovai yra pelnę 19 apdovanojimų.

Konkurso tinklalapis https://eucys2017.eu/.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode