Energetikos ministras: spartus IAE uždarymo tempas turi išlikti ir toliau

Rugsėjo 15 d. (penktadienį) energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas lankėsi Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE), kur susipažino su eksploatavimo nutraukimo darbais ir pasiektais rezultatais. Ministro teigimu, per paskutinius metus padaryta pažanga yra akivaizdi ir labai svarbi siekiant tolimesnio ES finansavimo IAE uždarymui.

Ministras susipažino su vykdomais išmontavimo darbais, lankėsi IAE reaktoriaus bloke, kur iš arčiau pamatė ir įvertino vykdomų uždarymo darbų sudėtingumą. Ministras apsilankė naujai pastatytuose radioaktyviųjų atliekų saugojimo ir tvarkymo objektuose.

Vizito metu su įmonės vadovybe aptartos IAE eksploatavimo nutraukimo procesų efektyvumo didinimo galimybės, Europos Sąjungos (ES) finansavimo tęstinumo svarba, siekiant sklandaus IAE uždarymo.

„Progresas, kurį pavyko pasiekti per paskutinius metus – daugiau nei akivaizdus. Panaudoto branduolinio kuro iškrovimo darbai ir jo padėjimas į saugyklą juda greičiau nei planuota. Tokie tempai turi būti išlaikyti ir toliau. Mes darome tai, ką ir esame įsipareigoję daryti – įgyvendinti šį pasaulio mastu unikalų atominės uždarymo projektą  laiku, skaidriai ir saugiai. Tam turime ne tik patys laiku atlikti darbus, ką sėkmingai darome, bet ir užsitikrinti reikiamą finansavimą“, - sako energetikos ministras.

Vien per šiuo metus pasiekta ženkli pažanga įgyvendinant pagrindinius IAE uždarymo darbus; atlikti laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos karštieji bandymai ir beveik pusmečiu anksčiau gautas leidimas jo eksploatacijai; gautas leidimas statyti mažo ir vidutinio aktyvumo trumpaamžių radioaktyviųjų atliekų paviršinį atliekyną ir artimiausiu metu numatyta gauti licenciją jo eksploatacijai; pradėti kietųjų radioaktyviųjų atliekų išėmimo komplekso karštieji bandymai, kuriuos numatyta baigti lapkritį, ir tuomet bus siekiama gauti leidimą pramoninei komplekso eksploatacijai.

„ Mes vykdome Ignalinos AE, turinčios du galingiausius pasaulyje RBMK-1500 tipo reaktorius, eksploatavimo nutraukimo projektus, numatančius ne tik pagrindinių saugos sistemų, įrangos ir pastatų deaktyvavimą ir išmontavimą, bet ir panaudoto branduolinio kuro iškrovimą,  radioaktyviųjų atliekų tvarkymą ir saugojimą pagal griežtus branduolinės ir radiacinės saugos reikalavimus. Šiandien pasiekta pažanga yra svarbus žingsnis link saugios mūsų pačių ir būsimų kartų ateities“, - sako IAE generalinis direktorius Darius Janulevičius.

IAE visu pusmečiu anksčiau nei planavo atnaujino antrojo bloko reaktoriaus panaudoto branduolinio kuro iškrovimo darbus. Iškrauti kurą iš abiejų reaktoriaus blokų planuojama iki 2022 m.

Iki šių metų pabaigos turėtų būti išmontuota beveik trečdalis IAE įrangos. Visus nutraukimo darbus numatyta baigti iki 2038 m.

Siekiant užtikrinti tinkamą Lietuvos valstybės indėlį įgyvendinant IAE eksploatavimo nutraukimą, šią savaitę Vyriausybė pasitarime pritarė sprendimui, kad iki 2038 m. turi būti išlaikytas ne mažesnis nacionalinis finansavimas nei iki šiol, tai yra 14 proc. nuo projekto vertės. Iš viso uždarymas kainuos 3,3 mlrd. Eur., finansavimo poreikis po 2020 m. – 1,6 mlrd. eur.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode