Planuojama įteisinti lauko darželius

 

Sveikatos apsaugos ministro sudaryta darbo grupė parengė projektą, kuriuo siekiama įteisinti lauko darželius, ir jį pateikė svarstyti kitoms atsakingoms institucijoms. Pritarus šiam projektui, būtų nustatyti reikalavimai lauko darželiams, tad tėveliai turėtų platesnį ikimokyklinio ugdymo įstaigų pasirinkimą. Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, didėja susidomėjimas vaikų ugdymo veiklos vykdymu lauke, tad, pasak ministerijos, tikėtina, jau visai greitai šalyje atsiras galimybė ugdyti vaikus taip, kad šie kuo daugiau laiko praleistų gryname ore.

Panašią veiklą jau populiarina ir kai kurie Mažeikių darželiai.

Lauko darželiai – paklausūs

Pasak sveikatos apsaugos ministro A. Verygos, vaikų prieiga prie gamtos ir žaidimas lauke turi teigiamą įtaką jų vystymuisi, sveikatai ir pasiekimams. Pripažįstama, kad kai kuriems vaikų vystymosi aspektams palankesnė lauko aplinka: vaikai žaisdami lauke fiziškai aktyvesni, taip pat vaikų žaidimas lauke siejamas su teigiamu poveikiu jų bendravimo gebėjimų vystymuisi, savivertei. Vis tik prieš nutardami leisti savo vaiką į lauko darželį tėvai turėtų labai gerai apgalvoti visas alternatyvas, nes toks ugdymo būdas gali tikti ne visiems vaikams.  

„Iki šiol teisinis reguliavimas buvo nukreiptas į tas švietimo įstaigas, kurios pagrindines vaikų ugdymo veiklas vykdė patalpose, o jau visai greitai bus įtvirtinti reikalavimai ir lauko darželiams, kuriuose vaikai bus ugdomi pagal visiškai kitokią metodiką, nei mums įprastuose darželiuose. Žinoma, ir toliau išliks galimybė rinktis, pagal kokią metodiką tėvai nori auklėti savo vaikus, tačiau lauko darželiai jau seniai tapo paklausūs daugelyje šalių, ši galimybė turi atsirasti ir Lietuvoje“, – sakė ministras A. Veryga. 

Mažesnės grupės

    Sveikatos ministerijos teigimu, projektu siūloma įtvirtinti vaikų lauko darželio sąvoką ir apibrėžti saugos reikalavimus ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo veiklai, vykdomai lauko sąlygomis. Atsižvelgiant į vaikų ugdymo veiklos lauko sąlygomis specifiką, siūloma numatyti, kad lauko darželiuose vaikų ugdymo grupės gali būti formuojamos iš ne jaunesnių kaip 2 metų amžiaus vaikų. Šiuose darželiuose vienam darbuotojui tektų ne daugiau kaip 5–6 vaikai.

Pritaikytos sąlygos

Lauko darželyje turės būti sudaryta galimybė apsaugoti vaikus nuo vėjo, kritulių ir tiesioginių saulės spindulių. Turės būti įrengtas tualetas, sudaryta galimybė nusiplauti rankas tekančiu vandeniu, šaltuoju metų laiku vaikams turi būti sudaryta galimybė sušilti.

Jei vaikų poilsis, miegas organizuojamas lauke, kiekvienam vaikui turi būti skirtas individualus inventorius, atitinkantis oro sąlygas, o vieta, skirta vaikų miegui, turi būti apsaugota nuo vėjo, kritulių ir tiesioginių saulės spindulių. Vaikų poilsiui, miegui organizuoti reikalingą inventorių leidžiama pateikti jų tėvams (globėjams).

Lauko darželiai bus įpareigojami parengti ir patvirtinti veiksmų planą vaikų saugumui užtikrinti esant ekstremalioms oro sąlygoms ir su veiksmų planu supažindinti lauko darželį lankančių vaikų tėvus.

Būtina tinkamai pasiruošti

Mažeikių rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vyr. specialistė Nijolė Zakalskienė

„Būdui žemaičų“ teigė apie projektą girdėjusi: „Visus naujus dalykus vertinu teigiamai. Nors mūsų šalies geografinė padėtis ne itin palanki tam, tačiau tinkamai aprengus ir apavus vaikus, galima ugdymo veiklą vykdyti ir lauko sąlygomis – vaikams patinka. Pavasarį ir rudenį paprasčiau, o žiemą tikrai nemigdysime vaikų lauke. Reikėtų pasidomėti Skandinavijos šalių patirtimi. Reikia išspręsti ir maitinimo lauke klausimą.“

Pasak N. Zakalskienės, jau buvo tai bandoma įgyvendinti: „Ir tėveliai, ir vaikai buvo patenkinti. Mažeikių „Buratino“ darželio priešmokyklinio ugdymo pedagogės buvo su vaikais lauke, organizavo veiklas ir toks ugdymas pasiteisino.“

N. Zakalskienė mano, jog lauko darželiai turėtų būti steigiami prie tų pačių ugdymo įstaigų: „Nelabai valstybė pajėgi statyti naujus darželius, nebent finansuotų Europos Sąjunga.“ Pasak vyr. specialistės, reikia gerai apmąstyti, įtikinti tėvelius, nes ne kiekvienas sutiks, kad vaikai būtų ugdomi lauko sąlygomis: bijos, kad nesušaltų, neišsiteptų rūbų ir kt.

Turi patirties

Dar pernai, nuo rugsėjo 15 iki spalio 15 d., vykdydamos projektą „Mano vaikystės pieva“ Mažeikių lopšelio-darželio „Buratinas“ priešmokyklinio ugdymo grupės veiklą organizavo lauke. „Vykdėme ugdomąją, kūno kultūros, muzikinę, dailės veiklą. Vaikams patiko, o tėvai buvo sužavėti. Daug naujų erdvių – pavenčiai, parkas, miškelis. Vaikai atliko įvairius tyrimus, bandymus, skaičiavo medžių žievės rieves, „žvejojo“ užduotėlėmis, iš gamtinės medžiagos kūrė geometrines figūras, gamino aitvarus, pievoje, pasivertę „voriukais“, pynė voratinklius, vyko į Visuomenės sveikatos priežiūros biurą, kur biuro specialistė Martyna Nabažaitė pasakojo apie žmogaus kūno sandarą, ir atliko daugelį kitų įdomių dalykų, – „Būdui žemaičių“ pasakojo direktoriaus pavaduotoja Genė Tamušauskienė, pridurdama, jog vaikų ugdymui naudojosi gamtine medžiaga, o priemones nešėsi iš grupių. – Tėveliai nupirko lietpalčius, guminius batus, kuriais vaikai matavo balas, skėčius... Į patalpas sugrįždavo tik miegoti ir valgyti, o net priešpiečius ir po pietų vaisius nešdavomės į lauką. Kol dar nėra tinkamų sąlygų, higienai naudojome vienkartines servelėles arba vienkartinius rankšluosčius, o obuolius plaudavome kibire. Projekte dalyvavo priešmokyklinių grupių auklėtoja metodininkė  Irena Veselienė, auklėtoja ekspertė Liudmila Ligeikienė ir jų ugdytiniai. Talkino meninio ugdymo pedagogė Virginija Norkuvienė, kūno kultūros pedagogė Roma Gydrienė. Vaikai, pabuvę gryname ore, gerai valgė ir miegojo.“

Šiemet, pasak G. Tamušauskienės, darželis į projektą ketina įsijungti anksčiau, nuo rugsėjo 11 d.: „Turime patirties, greičiau susiorganizavome. Siūlysime ir ikimokyklinukams vieną dieną ugdymą vykdyti lauke.“

Paruošė aplinką

   Lauko darželių projektui įgyvendinti idėjų turi ir  Mažeikių r. Tirkšlių darželio „Giliukas“ bendruomenė. Pasak direktorės Laimos Norvaišienės, siekiama kuo daugiau veiklos vykdyti lauke: „Buvome pasikvietę įkūrėją Žilviną Karpį, kuris vedė mokymus, apžiūrėjęs aplinką ją įvertino tinkama.“ Pasak direktorės, suderinus su Tirkšlių seniūnija bei Mažeikių urėdija, surengta talka ir išvalyta dalis pušyno, kur bus galima vykdyti ugdomąją veiklą.

Pirmieji darželiai

Kaip skelbia žiniasklaida, pirmasis lauko darželis Lietuvoje,Vilniaus Pavilnių regioniniame parke, įkurtas 2014 metų balandį, o veiklą pradėjo nuo birželio 1-osios. Idėją jo įkūrėjas Ž. Karpis nusižiūrėjo nuo skandinavų.

Pirmieji lauko (gamtiniai, miško) darželiai Europoje pradėti kurti nuo 1950 metų Danijoje, vėliau – Švedijoje ir kitose Skandinavijos šalyse. Galiausiai išplito po Europą: įkurti Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Austrijoje, Čekijoje.

Birutė Šneideraitienė

Nuotrauka vieno iš darželių archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode