Kultūros darbuotojai kviečiami mokytis virtualioje aplinkoje

 

Visiems, kas domisi suaugusiųjų švietimu, Lietuvos, Latvijos ir Bulgarijos bibliotekų specialistai sukūrė bendrą produktą  – virtualią mokymosi aplinką Go-andragogy.eu. Prie sistemos kviečiami jungtis kultūros darbuotojai, norintys pasitobulinti ir bendradarbiauti su šalies ir užsienio specialistais.

„Mokydami kitus, tobulėjame patys“ – skelbia Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos inicijuoto ERASMUS+ projekto „Andragogika: virtuali mokymosi aplinka bibliotekininkams“ organizatoriai. Kultūros darbuotojai visoje Lietuvoje sutiko su šiuo šūkiu, per pirmąjį mėnesį susibūrė daugiau nei 200 mokymų dalyvių iš įvairių miestų. Jie mokymuose dalyvauja kartu su kultūros darbuotojais iš Latvijos (Ryga ir Jelgava), Bulgarijos (Sofija, Pazardžikas, Montana, Stara Zagora, Pavlikeniai) ir Ukrainos (Kijevas). Pirmieji mokymų dalyviai prisipažino, kad prie mokymų juos prisijungti paskatino ne tik noras nuolat tobulėti, bet ir siekis rasti partnerių suaugusiųjų švietimo veikloje, su kuriais galima dalintis idėjomis, įprastą darbo rutiną paįvairinti ilgalaikėmis tarptautinėmis iniciatyvomis ir projektais. Mokymų aplinkoje Gražina iš Švenčionių rajono teigė, jog dalyvavimas nuotoliniuose mokymuose įprasmina vėsią vasarą.

Suaugusiųjų švietimas tapo ypač aktualus kultūros darbuotojams, kai Lietuvoje ir užsienyje išaugo nuolatinio mokymosi idėja ir vis daugiau vyresnio amžiaus žmonių mokosi visą gyvenimą. Kultūros organizacijos tampa nuolat besimokančių žmonių namais, o kultūros darbuotojai be sau įprastų vaidmenų, atlieka konsultantų ir lektorių vaidmenis, turi atsižvelgti į kintančius visuomenės grupių poreikius. Visos pagrindinės su suaugusiųjų auditorija dirbantiems specialistams reikalingos žinios sugulė į keturias mokymų dalis: suaugusiųjų mokymosi metodai, mokymų programos rengimo principai, efektyvi komunikacija ir darbas su tikslinėmis grupėmis. 

Mokymų metu atskleidžiama, kokie yra klasikiniai ir šiuolaikiniai suaugusiųjų mokymo metodai bei kokiais principais vadovaujantis reikėtų kurti mokymų programą. Daug dėmesio skiriama temoms apie efektyvios komunikacijos specifiką ir darbą su skirtingomis tikslinėmis auditorijomis. Programų turinį papildo skiltis „Įdomus faktas“, praktiniai pavyzdžiai, užduotys ir testai. Per pirmas kelias savaites mokymų dalyviams išduota 120 pažymėjimų už pasirinktos temos studijas, kurių skaičius vis auga. Tačiau su pažymėjimo išdavimu mokymasis nesibaigia.

Vienas didžiausių virtualios mokymų aplinkos privalumų – besidomintiems suaugusiųjų švietimu, suteikiama galimybė susipažinti su kitų šalių ir miestų specialistais ir tyrėjais, užmegzti tarpkultūrinius ryšius, diskutuoti apie atliktus darbus ir ieškoti idėjų bendroms veikloms. Sistemos rengėjai kviečia atkreipti dėmesį į turimas suaugusiųjų švietimo patirtis, atnaujinti bei pagilinti turimas žinias kartu su tarptautine specialistų bendruomene. Prisijungti prie virtualios mokymosi aplinkos galima adresu go-andragogy.eu.

Greta Bacevičiūtė, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode