Populiarūs socialiniai tinklai kenkia britų jaunuolių psichikos sveikatai – apklausa

 

Populiarūs socialiniai tinklai daro neigiamą poveikį britų jaunuolių psichikos sveikatai, nes dėl jų didėja nerimas ir labiau pasireiškia nepilnavertiškumo jausmas, parodė Karališkosios visuomenės sveikatos draugijos atlikta 14–24 metų amžiaus britų apklausa.

Didžiausią neigiamą poveikį daro „Instagram“, o antroje vietoje yra „Snapchat“. Beje, jaunuoliai mano, kad jų dvasinei pusiausvyrai kenkia ir „Facebook“ bei „Twitter“, rašo britų laikraštis „The Guardian“.

Paaiškėjo, kad „YouTube“ yra vienintelis iš penkių pirmaujančių socialinių tinklų, kuris, respondentų nuomone, daro teigiamą poveikį jų nuotaikai ir gerovei.

Apklausos dalyvių buvo prašoma įvertinti, kuris iš penkių populiarių socialinių tinklų savo naudotojams daro didžiausią neigiamą poveikį, pažymi BBC. Respondentai kiekvieną tinklą balais vertino pagal 14 kriterijų, susijusių su tokiomis problemomis kaip nerimas, depresija, vienatvė, užgauliojimas ir kūno suvokimas.

„Įdomu tai, kad, vertinant poveikį psichikos sveikatai ir gerovei, „Instagram“ ir „Snapchat“ atsidūrė reitingo gale – abi platformos skirtos vaizdams ir, matyt, tai jaunuolius verčia jaustis nevisaverčiais ir kelia nerimą“, – pareiškė draugijos vadovė Shirley Cramer (Širlė Kramer).

„Instagram“ buvo itin prastai įvertintas pagal 7 iš 14 kriterijų. Prasčiausi buvo su poveikiu miegui ir kūno suvokimui, taip pat su baime nepritapti susiję rezultatai. Tačiau apklausos dalyviai aukštai įvertino saviraiškos ir emocinės paramos šiame tinkle galimybes.

„YouTube“ buvo teigiamai įvertintas 9 kategorijose, nors naudotojai pripažino, kad dėl šio tinklo mažiau ir prasčiau miega.

Apklausos ataskaitoje pažymima, kad dėl socialinių tinklų jaunuolių psichikos problemos gali paūmėti, tačiau tinklai gali daryti ir teigiamą poveikį, jeigu tikslingai sieks šio tikslo.

Karališkoji visuomenės sveikatos draugija socialinius tinklus paragino, be kita ko, pranešti naudotojams apie žalą, kurią jie gali patirti pernelyg ilgai naudodamiesi jų platforma, taip pat stengtis internete nustatyti psichikos sveikatos problemų turinčius asmenis.

Organizacijos nuomone, socialinės žiniasklaidos priemonėms taip pat reikėtų pranešti naudotojams apie tai, kad paskelbtos nuotraukos, pavyzdžiui, garsenybių, buvo padailintos naudojant specialias kompiuterines programas.

Londonas, gegužės 21 d. („Interfax“-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode