Akcija „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“

Gegužės 15 d., pirmadienį, Lietuvoje prasidėjo jau šeštus metus iš eilės rengiama akcija „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“, kuria siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į šešėlinės ekonomikos problemas. Šiemet akcijos iniciatoriai ragina atsigręžti į regionus.
Vakar rytą Vilniuje, į Vinco Kudirkos aikštę, dalinti akcijos skrajučių miesto gyventojams ir svečiams išėjo Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, finansų ministras Vilius Šapoka, vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas, susisiekimo ministras Rokas Masiulis, energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, aplinkos ministras Kęstutis Navickas, teisingumo ministrė Milda Vainiutė, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, Ūkio ministerijos atstovai.


Nemokantys mokesčių kenkia patys sau
Akcijos rytą LR Vyriausybės rūmuose vykusioje žiniasklaidos konferencijoje aptartos šešėlinės ekonomikos Lietuvoje problemos ir priemonės jas spręsti.
„Rengdami šią akciją siekiame atkreipti visų Lietuvos gyventojų dėmesį į šešėlinės ekonomikos daromą žalą mūsų valstybei ir asmeniškai kiekvienam jos gyventojui. Taip pat draugiškai priminti, kad šešėlyje nusėdantys pinigai – nuslėpti ir nesumokėti mokesčiai į valstybės biudžetą – tai mūsų valstybės piliečiams nesuteiktos kokybiškesnės viešosios paslaugos, neišplėtota infrastruktūra ir mažesnė socialinė piliečių gerovė“, – teigė Rūta Skyrienė, „Investors`Forum“ vykdomoji direktorė, iniciatyvos „Baltoji banga“ tarybos pirmininkė.
Pasak jos, nors valstybės ekonomika stiprėja, šešėlinės ekonomikos mastas šalyje vis dar didžiulis: vien pernai Valstybinė mokesčių inspekcija nustatė 190 mln. eurų nesumokėtų mokesčių į valstybės biudžetą. Ši suma tolygi papildomiems 300 eurų pensijos per metus kiekvienam šalies senjorui.
„Žmonėms norime priminti: jeigu tavo kaimynas, dirbdamas visą darbo dieną, oficialiai dirba tik pusę etato, jis parazituoja tavo, tavo vaikų ir visos mūsų valstybės sąskaita. Jeigu piktiniesi, kad tavo vaikui trūksta vaikų darželio, kartu pastebėk ir kur artimoje aplinkoje yra šešėlis“, – sakė R. Skyrienė.
Finansų ministras Vilius Šapoka įsitikinęs, kad šešėlis yra gobšumo, abejingumo ir veidmainiškumo simbolis. „Skundžiamės per mažomis pensijomis ir tuo pačiu kuriame schemas, kaip išvengti mokesčių, išsisukti iš esamos socialinės-mokestinės sistemos. Šešėlis – tai prastas kultūrinis reliktas. Okupacijoje sukčiavimas buvo įprastas reiškinys, nors jau seniai gyvename laisvoje Lietuvoje, tačiau tam tikri įpročiai išlikę. Mūsų užduotis – neperduoti jų iš kartos į kartą. Žmonės turėtų priimti teisingus sprendimus ir ieškoti darbo tose vietose, kur vystomas sąžiningas verslas. Šešėlinis verslas – praeitis, galvokime apie ateitį, nes vogti iš valstybės – tai tas pats, kaip vogti iš mamos kišenės“, – sakė V. Šapoka.
Anot jo, žmonės dažnai savo kūrybiškumą nukreipia į mokesčių slėpimą, kai tą energiją galėtų panaudoti ateities kūrimui.
Pristatė iniciatyvą
„Sodros“ vadovas pristatė „Vyšninio voko“ iniciatyvą, kurios tikslas – atkreipti dėmesį į nuslepiamus mokesčius ir nesukaupiamą būtinąjį darbo stažą: kiekvienais metais ketvirtadalis į pensiją išeinančių žmonių neturi sukaupę būtinojo 30 metų stažo, o iš viso tokių pensininkų šiuo metu yra virš 51 tūkst.
„Šiandien pradėsime siųsti vyšninius vokus. Manome, kad yra apie 160 tūkst. asmenų, kurie neuždirba net minimalaus atlyginimo. Darome prielaidą, kad ženkli dalis tų žmonių gauna pajamas „vokelyje“. Per vienus metus žmonės turi surinkti 12 mėn. stažą, t. y. uždirbti 12 minimalių atlyginimų. Deja, Lietuvoje yra vien 10 tūkst. įmonių vadovų, kurie neuždirba net minimalaus atlyginimo. Kai palyginame tų asmenų, kurie turi sukaupę 30 m. stažą ir kurie neturi, pensijos dydis skiriasi beveik dvigubai“, – teigė „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius.
„Sodros“ informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode