Mažeikių lopšelyje-darželyje „Pasaka“ – salmoneliozės protrūkis

      Balandžio 27 d. minima Medicinos darbuotojų diena, o balandžio 30 d. – Pasaulinė gyvybės diena, tačiau medikams švęsti nėra kada, jiems kasdien tenka gelbėti gyvybes, rūpintis sergančiaisiais. Štai į redakciją kreipėsi vaikų, lankančių lopšelį-darželį „Pasaka“, tėvai, susirūpinę dėl masinio vaikų susirgimo. Pasak jų, mažieji vienas po kito pradėjo vemti, viduriuoti, sukilo aukšta temperatūra, atsirado stiprūs pilvo, kai kuriems ir sąnarių skausmai. Keliems iš jų Mažeikių ligoninėje nustatyta salmoneliozė, kitiems patarta išsitirti, kad būtų nustatyta tiksli diagnozė.

 

Prasidėjo prieš šventes

      Masinis sirgimas, pasak tėvelių, prasidėjo balandžio 11 d. ir tęsėsi kitomis dienomis, tačiau, tėvelių teigimu, „Pasakos“ vadovybė nesiėmė jokių priemonių, apie tai neinformavo sveikų vaikų tėvų. Lopšelis-darželis dirbo toliau ir tik balandžio 25 d. buvo uždarytas, kaip sakė direktorė ir auklėtojos, dezinfekcijai. Pasveikusių vaikų tėvai neskuba vesti į darželį, kol nepaaiškės tikroji padėtis ir nebus išspręstas klausimas dėl ligos sukėlėjų.

      Labiausiai tėvelius neramina tai, kad neskelbiama jokia informacija, įstaigos vadovai tikina, jog nieko baisaus nėra, paimtuose mėginiuose salmonelės nerasta, nors mėginius paėmusių įstaigų specialistai teigia, kad rezultatai bus žinomi tik šios savaitės pabaigoje.

      Kaip „Būdui žemaičių“ teigė Mažeikių rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus, praėjusį pirmadienį priimtas sprendimas lopšelyje-darželyje „Pasaka“ nutraukti ugdomąją veiklą, kad specialistai iš Šiaulių atliktų įstaigos patalpų dezinfekciją. Vedėjo teigimu, paimti mėginiai, laukiama jų rezultatų

      „Masinio susirgimo nėra, sirgo trys vaikai, – tikino vedėjas. – Tarp darbuotojų sergančių nenustatyta, tik viena virėja yra salmonelės nešiotoja. Padėtis įstaigoje kontroliuojama.“

Gavo pranešimus

Kaip „Būdui žemaičių“ teigė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Telšių departamento Mažeikių skyriaus Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Rima Razguvienė, balandžio 18–19–24–25 d. iš asmens sveikatos priežiūros įstaigų gauti pranešimai apie nustatytą (įtariamą) susirgimą su  diagnozėmis – salmonelių sukeltas enteritas. Susirgo lopšelio-darželio „Pasaka“ septyni vaikai iš 2, 5,6,7 8, 10 grupių. Specialistai balandžio 19 d. nuvyko į l. d. „Pasaka“ išsiaiškinti protrūkio kilimo priežasčių. Tą pačią dieną apie protrūkį raštu informuota Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Pasak skyriaus vedėjos, epidemiologinio tyrimo metu duoti nurodymai atlikti aplinkos kenksmingumo pašalinimą grupėse, sekti vaikų sveikatos būklę ir jiems sunegalavus pranešti tėvams, iki atvyks tėvai vaiką izoliuoti, ugdyti vaikų asmens higienos įgūdžius. Virtuvės ir grupių darbuotojoms išrašyti siuntimai atlikti laboratorinį tyrimą dėl užkrečiamosios ligos nustatymo. Gavus laboratorinius tyrimo rezultatus, kad virtuvės darbuotojai diagnozuota salmoneliozė, lopšelio-darželio „Pasaka“ direktorė raštu informuota, kad minėta darbuotoja, vadovaujantis atitinkamais įstatymais, būtų nušalinta nuo darbo iki gydytojo leidimo tęsti darbą (iki visiško pasveikimo ir neigiamo mikrobiologinio tyrimo atsakymo). 

R. Razguvienės teigimu, vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro įsakymu, asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, nustatę (įtarę) asmenį, sergantį užkrečiamąja liga, įrašyta į privalomai registruojamų asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros įstaigose užkrečiamųjų ligų sąrašą arba nešiojantį šių ligų sukėlėjus, taip pat mirties nuo šių ligų atvejus privalo užregistruoti Infekcinių susirgimų apskaitos žurnale ir teikti informaciją Nacionaliniam visuomenės sveikatos centro prie sveikatos apsaugos ministerijos  Telšių departamentui ne vėliau kaip per 12 val. žodžiu ir ne vėliau kaip per 72 val. raštu ar elektroniniu paštu.

Kreipėsi tėvai

      Mažeikių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Zigmantas Stumbra tikino, jog „Pasakoje“ vaikai pradėjo sirgti dar prie šv. Velykas. Jiems buvo nustatyta salmoneliozė, kitiems roto virusas, netgi skarlatina ir kitos diagnozės, tačiau jokios informacijos apie susirgimus tarnyboje negauta: „Mums apie tokius susirgimus turi pranešti Visuomenės sveikatos centras, tačiau iki Velykų niekas nieko nepranešė. Po švenčių man jau skambino tėvai, prašydami žiūrėti, kas darosi „Pasakoje“. Važiuoti į darželį, neturint jokio pranešimo, negalėjome, gal tai tik kalbos. Neiškentęs paskambinau į Mažeikių ligoninės Vaikų skyrių ir pradėjau teirautis, kas darosi. Man paaiškino, kad dviem vaikams diagnozuota salmoneliozė. Nieko nelaukdamas nusiunčiau savo darbuotojas į darželį, jos patikrino viską, paėmė nuoplovas nuo visų paviršių virtuvėje, darbuotojų drabužių, rankų ir t. t. ir išvežėme į Telšius, į Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą ištyrimui. Po dviejų dienų gavome pranešimą iš Visuomenės sveikatos centro, kad serga du vaikai ir centro darbuotojai patys važiuos į darželį. Nuvažiavę jokių tyrimų neėmė, tik auklėtojas ir virtuvės darbuotojas nusiuntė pasitikrinti. Mes jau buvome gavę atsakymą iš Telšių, kad niekas neauga. Kai gavome centro pranešimą, sirgo tik vienas vaikas, kiti jau buvo pasveikę, todėl darželio uždaryti negalėjome, nusprendėme sustabdyti maitinimo bloko darbą, atlikti dezinfekciją ir vėl paimti mėginius. Jeigu niekas neaugs, galės atnaujinti veiklą. Parašiau raštą Mažeikių rajono savivaldybei, kad nutraukiamas maitinimas, prašome parinkti maisto tiekėją maitinti vaikus. Direktorė uždarė darželį, pasikvietė dezinfekcijos įstaigą iš Šiaulių ir dezinfekavo visas patalpas. Po to vėl paėmėme mėginius ir lauksime rezultatų, kurie turėtų būti po trijų dienų.“

Pasak Z. Stumbros, pasireiškus užkrečiamiems susirgimams, būtina iš karto informuoti atitinkamas įstaigas, kad jos galėtų imtis reikalingų priemonių, tuo labiau, jei suserga vaikai.

Trūko informacijos

      Pasak lopšelio-darželio „Pasaka“ direktorės Zitos Siliūnienės, ji negalinti įvardinti tikslios datos, kada vaikai pradėjo sirgti, nes pirmas vaikas – mama pranešė auklėtojai – susirgo balandžio 10 d., jam įtarta salmoneliozė: „Tuo viskas ir baigėsi. Visą savaitę niekas neskambino, nieko nesakė, tik penktadienį, prieš šv. Velykas, atėjo vieno vaiko iš 10-os grupės mama ir pasakė, kad šis viduriuoja, yra salmonelė. Po švenčių vėl niekas nieko nesakė, vėliau atėjo viena mama ir pasakė, kad vaikas viduriuoja, paskui atsirado ir vienas, ir kitas viduriuojantis, iš viso penki vaikai. Salmonelę nustatė vienam vaikui po keturių dienų. Balandžio 10 d. susirgo, 14 d. jau turėjo pažymą, jog pasveiko, o mes gavome pranešimą, kad sirgo salmonelioze, vakar (balandžio 25 d., – aut. past.).“

      Direktorė tikino, jog pirmas pranešimas buvo dėl skarlatinos, kad serga du vaikai. Pasidarė grupėse dezinfekciją, susitvarkė. Kai pranešė, kad vaikas serga salmonelioze, vėl visos grupės pasidarė dezinfekciją, išsivalė, kad nebūtų užkrato. Balandžio 18 d., iš pat ryto, atvažiavo Mažeikių valstybinės maisto ir veterinarinės tarnybos viršininkas Z. Stumbra su visa komanda, paimta dokumentacija, nuoplovos ir kiti mėginiai. Vėl viską apsivalė, nors jokios informacijos apie susirgimus neturėjo.

      „Tėvai man neskambina, nieko neklausia, nepasako, tai iš kur žinoti, kas ir kuo serga. Tik vienas tėvas pasiteiravo, kokią kompensaciją sumokėsiu už vaiko sirgimą, nes jis viduriuoja, nors pas gydytoją dar nebuvo ir diagnozės nežinojo, – sakė Z. Siliūnienė. – Po kelių dienų tarnyba informavo, jog visi tyrimai geri, niekas neišaugo, jokio užkrato nėra. Balandžio 19 d. atėjo Visuomenės sveikatos centras, pavaikščiojo po darželį ir atsiuntė išvadas, kad „infekcija nepatikslinta, užkrato nerasta“. Parašė darbuotojoms siuntimus pasidaryti tyrimus. Balandžio 24 d. gavau raštą, kad viena virtuvės darbuotoja yra salmonelės nešiotoja. Sužinojusi apie tai, paskambinau į Šiaulius ir išsikviečiau dezinfekciją, kad dezinfekuotų visas darželio patalpas.“

      Antradienį darželis buvo uždarytas. Po dezinfekcijos Maisto ir veterinarijos tarnyba paėmė pakartotinius mėginius ir uždarė maitinimo bloką, kol paaiškės tyrimo rezultatai. Dabar darželyje vykdoma ugdomoji ir priežiūros veikla, tačiau vaikai nemaitinami.

      Pasak Z. Siliūnienės, trečiadienį leista tėvams atnešti sausą davinį ir atsigerti, tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas uždraudė vaikus maitinti iš namų atneštu maistu.

      Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Sauliaus Šiurio teigimu, gautas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos raštas rasti maisto tiekėją, tačiau to padaryti greitai neįmanoma, nes turi būti vykdomi viešieji pirkimai: „Išsprendėme šią problemą paprastai: tėveliai atneša maisto, auklėtojos pamaitina. “

      „Tėvai priekaištauja, kad neinformavome, – skundėsi direktorė, – tačiau ką aš galiu pasakyti, jei pati nieko nežinau. Po pirmųjų tyrimų rezultatų sukvietėme tėvų susirinkimą ir pranešėme, kad nieko nerasta. Kitus pranešimus gavau balandžio 24 d. Kiek vaikų tiksliai sirgo salmonelioze, nežinau, iš Visuomenės sveikatos centro negavome jokio pranešimo.“

      Įstaigos vadovės teigimu, antradienį informuoti visi tėvai, kad vaikus į darželį galima atvesti, tik reikia atsinešti maisto, tačiau, jei įmanoma, geriau vaikus palikti namuose. Trečiadienį darželyje buvo aštuoni vaikai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode