Kova dėl Mažeikiuose statomos degalinės tęsiasi

Mažeikiuose pradėta statyti jau 12-oji degalinė. Dėl pastarosios seniai verda kova: gyventojai kreipėsi į LR Prezidentę, žada imtis drastiškų priemonių, stoti „gyva“ tvorele, net badauti.

 

Statyba nelegali?

Pačiame miesto centre, vos už poros šimtų metrų nuo gretimos ORLEN degalinės, kitoje Žemaitijos gatvės pusėje, prieš pat daugiabučių langus, statoma „Statoil“ degalinė. Apie tai jau „Būde žemaičių“ bei portale www.budas.lt buvo rašyta. Užvakar prie statybvietės apie keturias dešimtis suinteresuotų degalinės nebuvimu mažeikiškių rinkosi dar kartą. Jų teigimu, 2001 m. prašyto leidimo statybai tuometis meras Vidmantas Macevičius nepasirašė: „Galbūt dėl neatliktų reikiamų procedūrų ir tikrinimų, kurių reikalauja įstatymai.“ „Sukilėliai“ mano, jog po 16 metų statybos pradėtos pasikeitus ar apėjus įstatymus. Esą, negavus leidimo statyboms 2001 m., dabar skubos tvarka išduotas kitas. „Kadangi leidimai nerodomi, kad ir kiek prašytume, o architektė, slėpusi dokumentus dėl užimto ploto, staiga išėjo atostogų, manome, jog šios degalinės statyba nelegali“, – teigė gyventojų atstovas Virginijus Sungaila.

Užimtas per didelis plotas?      

Statybomis užimta žemė, susirinkusių mažeikiškių teigimu, yra apie 1 ha ploto. „Paklausus mero, kiek žemės buvo paimta be degalinės, jis nutylėjo, o tuo momentu architektė rankomis uždengė dokumentus ir pašnibždėjo, jog „jie nieko nepadarys, nes sueis senaties terminas“. Pagal projektą, degalinei skirta tik 49,5 a“, – pasakojo V. Sungaila.

Gyventojai planuoja ryžtingai kovoti iki galo, jų teigimu, nė vienas centimetras negali būti pavogtas.

Kreipėsi į Prezidentūrą    

Sukilę prieš objekto statybą aplinkinių namų gyventojai kreipėsi ne tik į Savivaldybės merą, bet ir į šalies institucijas, tarp jų ir Prezidentūrą. Ši atsakė, jog Prezidentė su skundu supažindinta ir gyventojų kreipimasis perduotas Mažeikių rajono savivaldybės merui, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui bei Valstybinei teritorijų planavimo ir statybų inspekcijai, kuri, nustačiusi viešojo intereso pažeidimų, jei pagal teisės aktuose nustatytą kompetenciją inspekcijai nesuteikta teisė imtis priemonių dėl jo gynimo, gali persiųsti medžiagą prokuratūrai, prašydama įstatymų nustatyta tvarka ginti viešąjį interesą.

     Gyventojai teigia, jog degalinė negali šioje vietoje stovėti, juolab, kad pakankamai mažas miestas ir taip prikimštas jų, ir jie pasiryžę eiti iki galo: kviestis Prezidentę, badauti, visais įmanomais būdais kovoti prieš, jų manymu, nelegalią degalinę.

Valdžios pozicija

      Priminsime, jog „Statoil“ degalinių generalinis direktorius Skirmantas Mačiukas neseniai susitikime pas merą tvirtino, jog sklypas įsigytas dar 2001 m. ir būtent su pakeista paskirtimi, kad būtų galima statyti degalinę. Savivaldybės architektė Daiva Štakonaitė patikino, jog dėl sklypo paskirties vyko daug posėdžių, kilo ginčų, tačiau sprendimas nebuvo apskųstas.

Savivaldybės mero Antano Tenio nuomone, nėra jokio pagrindo sustabdyti statybą: „Detalusis planas buvo patvirtintas ir meras V. Macevičius buvo įpareigotas pasirašyti sutartį, o leidimai statybai išduoti praėjusių metų pabaigoje.“

S. Mačiukas statybos pradžios uždelsimą keliolika metų tąkart aiškino įmonės vadovų kaita ir kitomis priežastimis: „Dabar tiesiog atėjo eilė šiai statybai.“

Nuomonė FB

„Turbūt ir kvailam aišku, kad priešpriešais dviejų degalinių Mažeikių „didmiesčiui“ nereikia! Blogai, kad laisvės per daug ir ne vietoj, o įstatyminė bazė veikia taip: kuri pusė galės stipresnius advokatus pasisamdyti. Tai galioja Lietuvoje visose sferose: administracinėse, baudžiamosiose ir t. t. Liūdna, kai aukščiau sveikatos, miesto patrauklumo ateities veikia verslo interesai. Lietuvoje daugiau nieko nestatoma: prekybos centrai, vaistinės ir degalinės. Turtuoliai, statykit fabrikus, gaminkim kažką...“

Ernesta Šneideraitytė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode