Prieš degalinės statybą Mažeikiuose – ir drastiškomis priemonėmis

Pamatę Žemės dieną pievoje, prie jų namų, nupjautus medžius bei stumdomas žemes ir pradedamus statybos darbus, Pavasario gatvės gyventojai sunerimo: čia bus statoma degalinė. Norėdami išsiaiškinti, ar statyba teisėta, ar galima ją sustabdyti, gyventojai kreipėsi į Mažeikių rajono savivaldybės merą, kuris pakvietė į susitikimą Savivaldybės atstovus ir įmonės, statančios degalinę, vieną iš vadovų. Pokalbis netenkino gyventojų, tad žadama imtis ir drastiškų priemonių.

 

Skundėsi informacijos stoka

      Praėjusią savaitę į priėmimą pas Mažeikių rajono savivaldybės merą Antaną Tenį vietoj užsirašiusiu 15 žmonių susirinko per 50 Pavasario gatvės 20, 21, 23 ir 25 namų gyventojų, norinčių išsiaiškinti jiems kylančius klausimus dėl „Statoil“ degalinės statybos po jų butų langais.

      Susitikime dalyvavo Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Saulius Šiurys, Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja, architektė Daiva Štakonaitė, Mažeikių seniūnijos seniūnas Šarūnas Armonas, „Statoil“ degalinių tinklo generalinis direktorius Skirmantas Mačiukas.

      Gyventojai piktinosi, jog jų niekas neinformavo apie būsimą statybą, sužinojo apie tai jau jai prasidėjus. Pasak jų, jie parašus rinko dar 2001 m., kad nebūtų statoma degalinė. Tiek metų buvo tyla, tikėjosi, kad jų balsas buvo išgirstas, tačiau dabar statyba prasidėjo.

      „Jūs pasielgėte labai drastiškai per Žemės dieną iškirtę medžius, įžengėte į mūsų teritoriją nieko mums nesakę, nesusitikę, – kreipdamasis į S. Mačiuką sakė gyventojų atstovas. – Mes nenorime žiūrėti blogų pavyzdžių, mums svarbu, kas vyksta Pavasario ir Žemaitijos gatvėse. Manau, mes dar matysimės ne vieną kartą.“

      Pasak „Statoil“ degalinių generalinio direktoriaus, sklypas įsigytas dar 2001 m. ir būtent su pakeista paskirtimi, kad būtų galima statyti degalinę. Architektė D. Štakonaitė patikino, jog dėl sklypo paskirties vyko daug posėdžių, buvo nemažai ginčų, tačiau sprendimas nebuvo apskųstas, todėl patvirtintas toks, koks buvo pateiktas. Yra visi leidimai ir statyba teisėta. Į klausimą, kodėl degalinė nebuvo statoma anksčiau, S. Mačiukas atsakė, jog taip buvo dėl įmonės vadovų kaitos ir kitų priežasčių. Dabar tiesiog atėjo eilė šiai statybai.

      Meras taip pat pritarė architektei, jog detalusis planas buvo patvirtintas ir tada buvęs meras Vidmantas Macevičius buvo įpareigotas pasirašyti sutartį. A. Tenio teigimu, jis klausė D. Štakonaitės, ar sutvarkyti visi dokumentai, ar nėra pagrindo sustabdyti statybą. „Jokio teisinio pagrindo tam neturiu, – sakė meras. – Dėl dujų ašies išsiaiškinsime.“

      Savivaldybės vadovų teigimu, apie numatomą statybą buvo informuota Mažeikių rajono savivaldybės interneto puslapyje, o leidimai statybai išduoti praėjusių metų pabaigoje.

Pasigedo žmogiškumo

      Gyventojai kėlė klausimą, ar žmogiškumas nėra aukščiau už įstatymus. „Taip, statyba pagal įstatymus teisėta, bet ar jums patiktų, kad šalia degalinės tame name gyventų jūsų senyvi tėvai, jūsų vaikai?“ – svečio klausė viena iš gyventojų. S. Mačiukas sutiko, kad žmogiškumo faktorius aukščiau visko, tačiau tokiu atveju degalines tektų statyti tik automagistralėse, kur nėra gyventojų. Jis tikino, jog pati degalinė nėra blogis, Žemaitijos gatve pravažiuoja didžiulis srautas automobilių ir nieko tokio neatsitiktų, jei dalis jų užsuktų į degalinę.

      Gyventojai nuogąstavo dėl vaikų saugumo, kas atsakytų už sužalotus vaikus, taip pat dėl degalinės keliamo triukšmo. Generalinis direktorius tikino, kad degalinės teritorijoje greitis minimalus, be to, teritorija apsodinama medžiais, o vaikus reikia saugoti. Kiti kėlė klausimą dėl parko, kur būtų galima pasivaikščioti, išeiti su vaikais. Pasak S. Mačiuko, šalia yra sklypas, kur bus parkas, tvarkomi aplinkiniai keliai, kiemai, automobilių stovėjimo vietos, sodinami medžiai, įrengta vaikų žaidimų aikštelė.

      „Degalinė bus, nes viskas teisėta, turime visus leidimus, be to, čia pagrindinė gatvė, didžiausi srautai, būtent tokiose vietose ir statomos degalinės, – sakė direktorius. – Kodėl būtent tas sklypas nupirktas, nežinau, tuo metu dar nedirbau. Jums reikėjo protestuoti tada, o dabar viskas padaryta teisėtai. Jeigu jūs rasite, ką „Statoil“ padarė neteisėtai, statybą sustabdysime. Pagal įstatymą, techninius reikalavimus mažiausias atstumas nuo gyvenamųjų namų turi būti 50 metrų nuo pavojingo degalinės objekto – rezervuaro ir degalų pylimo pompos. Jei taip nebūtų, nebūtume gavę leidimo statybai. Pasaulyje net po namu statomos degalinės.“

      Pasak S. Mačiuko, gatve kiekvieną dieną pravažiuoja 7 tūkstančiai automobilių, degalinėje sustos 500 automobilių, išjungs variklius ir triukšmo nebus. Sunkiasvorės transporto priemonės, pasak tinklo vadovo, šioje degalinėje nebus aptarnaujamos.

      Susirinkę mažeikiškiai teiravosi apie atliktą planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimą. Atsakydamas į šį klausimą S. Mačiukas patikino, jog tokio vertinimo nereikia, nes to nereikalauja įstatymai.

      „Reiškia, jūs atėjote tada, kai tokio vertinimo nebereikia. Kai Seimo lobistai pasistengė ir priėmė naują įstatymą, tada jūs atėjote su savo statybomis“, – priekaištavo gyventojai.

      Taip pat jie kėlė klausimą dėl butų vertės, kuri gerokai sumažės atsiradus šalia degalinei. Pasak gyventojų, toje vietoje yra aukšto slėgio dujotiekio ašis, nuo kurios atstumas turi būti 40 metrų. Domėjosi, ar suformuoti daugiabučių namų žemės sklypai, į ką architektė atsakė, jog tai daroma, daug kur jau įregistruota.

Žada imtis priemonių

      Gyventojų atstovas V. Sungaila tikino, jog priemonių statybai sustabdyti yra visokių: gali tekti prašyti gyventojų sutikimo, Savivaldybė galės reikalauti nestatyti degalinės, jei šalia esančiame sklype bus įrengtas parkas. Taip pat galima kreiptis į teismą dėl galimai korupcinių veiksmų įsigyjant sklypą, keičiant paskirtį. Degalinių tinklo generalinis direktorius pasitikslino, ar „Statoil“ įsigijo sklypą naudodamasi korupcija. Pasak jo, „Statoil“ degalinės statomos laikantis visų įstatymų ir nėra jokio pagrindo atsisakyti statybos.

      Mažeikiškiai prisiminė, jog 2001 m. gyventojai buvo sukilę, surinko šimtus parašų, tačiau neaišku, kur jie yra. Pasak D. Štakonaitės, parašai pridėti prie detaliojo plano, tačiau dėl jo skundų nebuvo, todėl planas patvirtintas.

      „Jums reikės ištirti visą gruntą, tad mes jūsų nuoširdžiai prašome, kad mums nereikėtų stoti gyva grandine, pristabdykite šitas statybas“, – gyventojų vardu prašė V. Sungaila, tačiau S. Mačiukas tikino, jog statyba nebus pristabdyta. Į tai buvo atsakyta, kad gyventojai stos į gyvą grandinę.

      „Jei iš mūsų bus pareikalauta pagal įstatymą poveikį aplinkai ištirti, mes tai padarysime, – sakė generalinis direktorius. – Prieš kiekvieną statybą darome gręžinius grunto patikrinimui. Pirmiausia reikia nuimti gruntą, pasiruošti, tada daryti gręžinius.“

      Gyventojai piktinosi, kad „Statoil“ atstovai nesikalbėjo su jais, tačiau, S. Mačiuko nuomone, klausimai būtų buvę tie patys.

Aiškinsis toliau

      Sekmadienio pavakarę prie Pavasario g. 23 namo aplinkinių namų gyventojai susirinko toliau spręsti iškilusios problemos. Pasak vienos iš gyventojų, susirinkime žmonių buvo nemažai. Išrinkti atstovai iš kiekvieno namo. Renkama informacija dėl giluminių vandenų, dėl Pavasario g. 21 namo skilusių pamatų ir sienos, požeminio vandens, smegduobių. Ieškoma tų dalykų, kurie galėtų sustabdyti statybas. Greičiausiai bus kuriama asociacija, nes, gyventojų nuomone, juridiniam asmeniui lengviau atstovauti gyventojams, dalyvauti derybose.

     

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode