Kaip Breksitas gali paveikti Lietuvos verslą?

Didžioji Britanija pasitelkė 50-ąjį straipsnį ir pradeda išstojimo iš Europos Sąjungos procesą. Tai turės labai didelės įtakos Europos ekonomikai bei gali paveikti ekonomiškai besivystančias šalis, tokias kaip Lietuva. Lietuvos verslo įmonės, šiuo metu prekiaujančios su JK, patirs tam tikrų permainų, o valiutos keitimo kurso tarp Britanijos svarų sterlingo ir euro pokyčiai paveiks verslo įmones, gaunančias išmokas svarais sterlingų, bei kompanijas, dalyvaujančias internetinėse užsienio valiutų operacijose.

 Prekybos sutartys

Vienas iš svarbiausių dalykų verslams, plėtojamiems Jungtinėje Karalystėje, bus prekybos sutartys, dėl kurių Didžioji Britanija bandys derėtis su Europos Sąjunga. Britanija paliks tiek bendrąją rinką, tiek pačią Sąjungą, o tai reikš, kad nebebus laisvo, neriboto prekių, patarnavimų ir žmonių judėjimo. Besivystančioms Europos šalims, tokioms kaip Lietuva, prekybos sandėriai, skatinantys Britaniją tęsti prekybą, atneštų daugiau naudos, tačiau tokios šalys kaip Prancūzija ar Vokietija gali nesiekti to paties, nes jos nenorės, kad Britanija nutrauktų be galo palankias prekybos sąlygas – tai gali paskatinti ir kitas šalis palikti ES.

Kaip bus nustatomi terminai?

Britanija derėsis dėl terminų su Pasaulio prekybos organizacija, tačiau prekyba su ES bus nulemta, remiantis daug skirtingų sutarčių kiekvienai Sąjungai priklausančiai šaliai. Europos Sąjunga ieškotų balanso, kas geriausia besivystančioms šalims ir stipresnėms ekonomikoms.

Valiutų kintamumas

Verslo įmonės, prekiaujančios Forex rinkoje arba uždirbančios Britanijos svarus sterlingus ir tada konvertuojančios juos į eurus, turės sekti valiutos keitimo kursą. Faktas, kad Britanija niekada nebuvo euro zonoje, padarys sklandesnį perėjimą Eurozonos šalims, prekiaujančioms su Britanija, nes nereikės taikytis prie operacijų su iš naujo suformuota valiuta. Visgi yra tikimybė, kad dvejų metų įvykiai, kol bus deramasi dėl Breksito, sukels svaro ir euro kurso kintamumą net prieš JK techniškai paliekant Sąjungą. Tai bus dalykas, kurį turės sekti verslo įmonės, veikiamos valiutos kaitos.

Lietuvos verslo kompanijos, palaikančios prekybinius sandėrius su JK, bus linkusios toliau prekiauti su Britanija, net ir suvokdamos prekybos derybų svarbą. Tuo pačiu metu sekdamos svaro ir euro santykį verslo įmonėms galės planuoti strategijas, siekdamos išvengti bet kokio neigiamo Breksito poveikio.

Andre Jackson

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode