Narkotikų kontrabanda įtariamas britas Lietuvoje turėjo turto – FNTT

Kaune antradienį per tarptautinę operaciją sulaikytas britas James Mulvey (Džeimsas Malvėjus), įtariamas prekyba narkotikais, Lietuvoje valdė nekilnojamąjį turtą ir kelias bendroves, pranešė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

J.Mulvey, kaip įtariama, vadovauja organizuotai nusikalstamai grupuotei, kuri importuoja didelius kokaino kiekius į Angliją ir Velsą.

Kaip žurnalistams sakė Kauno apylinkės teismo teisėjas Audrius Meilutis, įtariamajam skirtas suėmimas maksimaliam laikotarpiui.

„Teismas nusprendė tenkinti prokuroro pareiškimą ir skyrė suėmimą trims mėnesiams“, – sakė teisėjas.

Dėl jo išdavimo Didžiajai Britanijai spręs Vilniaus apygardos teismas.

Ikiteisminis tyrimas dėl Didžiosios Britanijos piliečio J.Mulvey pradėtas pagal Jungtinės Karalystės pareigūnų FNTT pateiktą teisinės pagalbos prašymą. Dalis organizuotos grupės narių, kaip parodė tyrimas, nuolat lankėsi Lietuvoje, palaikė ryšius su keliais Lietuvos piliečiais.  

Pasak teisėjo, tarptautinis arešto orderis vyrui išduotas kovo mėnesį. Didžiojoje Britanijoje už jam inkriminuojamus nusikaltimus gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

FNTT Kauno apygardos valdyba išsiaiškino, kad J.Mulvey Lietuvoje valdo nekilnojamąjį turtą, registruotą Lietuvos pilietės vardu, taip pat kelias bendroves, kurių formali vadovė yra ta pati Lietuvos pilietė. Vykdant teisinės pagalbos prašymą, kovo pabaigoje atliktos kratos trijuose butuose Kaune, taip pat dviejuose automobiliuose, kurie stovėjo prie įtariamojo gyvenamosios vietos.

„Jis buvo apsistojęs pas savo draugę Kauno mieste, Petrašiūnuose, kur ir buvo sulaikytas. (...) Teismo posėdžio metu J.Mulvey patvirtino, kad jis vadovauja kelioms įmonėms Lietuvoje ir turi turto Lietuvoje, bet duomenų, kad tas turtas būtų jo vardu ar įmonės jo vardu – tokių duomenų nėra“, – sakė teisėjas.

Viename iš butų rastas be leidimo laikomas šaunamasis ginklas – pistoletas „Glock“ su dėtuve, joje buvo 14 šovinių, taip pat daugybė kitų šovinių.

Antradienio vakarą J.Mulvey Kaune buvo sulaikytas. FNTT turėjo duomenų, kad įtariamasis ginkluotas, be to, anksčiau buvo teistas už pasipriešinimą pareigūnams. Todėl į pagalbą sulaikant pasitelkti Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.

„Vykdyta didžiulė operacija. Įtariamasis kurį laiką buvo stebimas, o likus trims dienoms iki sulaikymo jis pakeitė gyvenamąją vietą. Todėl, įvertinę situaciją, sulaikant pasitelkėme „Aro“ pareigūnus“, – teigė FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas Alvydas Packevičius.

J.Mulvey sulaikymo dieną areštuoti dar penki asmenys. Įtariamieji siejami su nusikalstama grupe ir grobstytais mokesčiais, pinigų plovimu. J.Mulvey dabar laukia ekstradicijos.

Tyrimą dėl J.Mulvey atlieka Anglijos ir Velso Nacionalinių nusikaltimų agentūra, Regioninis turto sugrąžinimo skyrius, Regioninis organizuotų nusikaltimų skyrius Vakarų Midlande, o Jos Didenybės mokesčių ir muitų inspekcija – dėl nusikalstamų veikų: valstybės biudžeto apgaudinėjimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir pinigų plovimo. Įtariama, kad padaryta žala siekia apie 3 mln. svarų sterlingų.

Vilnius, kovo 31 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode