Lietuvoje oficialiai bus pristatyti unikalūs 24 Europos retų ligų tinklai

Lietuvoje pirmą kartą oficialiai bus pristatyti unikalūs 24 Europos retų ligų tinklai. Tai įvyks Vilniuje kovo 9 dieną prasidėsiančioje Europos referencinių tinklų konferencijoje, kurioje dalyvaus virš 650 dalyvių, tarp kurių Europos komisijos sveikatos bei maisto saugos komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, kitų Europos šalių ministrai bei medicinos profesionalai.

Europos referencijos tinklai yra ypatingi tiek medikų, tiek pacientų bendruomenei. Tinklinis gydymo įstaigų susijungimas padės pasinaudoti europinio masto bendradarbiavimo galimybėmis diagnozuojant, gydant ir kaupiant žinias apie retų ligų gydymą bei teikiant aukštos kokybės paslaugas retomis ligomis sergantiems pacientams. Šiems tinklams priklausiančios gydymo įstaigos užtikrins specializuotas, daugiaprofilines sveikatos priežiūros paslaugas ypač sudėtingų, retų ligų ar sveikatos sutrikimų turintiems pacientams, vykdys diagnostinę, gydomąją, mokslo tiriamąją ir mokymo veiklą atitinkamose srityse ne tik šalies, bet ir visos Europos Sąjungos mastu.

12 iš 24 tinklų dalyvauja ir Lietuvos gydymo įstaigos – Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos (VUL SK) ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikos (LSMU KK). Šios Lietuvos gydymo įstaigos, kaip Europos referencijos tinklų dalyvės, atitinkamose srityse buvo patvirtintos jau pirmajame Europos referencijos tinklų steigimo etape. VUL SK dalyvaus aštuoniose srityse – įgimtų vystymosi ydų ir intelektinės negalios, paveldimų medžiagų apykaitos ligų, retų kraujo, nervų, inkstų, vaikų onkologinių ligų bei vaikų transplantacijos, o LSMU KK – keturiuose srityse: retų suaugusiųjų onkologinių, urogenitalinių  ligų, retų  akių, odos ir endokrininių ligų.

Išsamią informaciją ir konferencijos programą galima rasti https://ec.europa.eu/health/ern/events/ev_2010309_en

3-iąją Europos referencinių tinklų konferenciją organizuoja Europos komisija ir Lietuvos bei Maltos sveikatos apsaugos ministerijos.

SAM nformacija

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode