Rektoriai šiandien renkasi aptarti universitetų jungimosi klausimą

Vasario 20 d. pasibaigė terminas, per kurį universitetai, regionų atstovai, turėjo pateikti LR Vyriausybei pasiūlymus dėl aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimo galimybių. Jų aptarti šiandien Vilniaus Gedimino techniko universitete (VGTU) renkasi universitetų rektoriai bei Švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas.

„Po siūlymų pateikimo atsirado daug diskusijų apie universitetų, turinčių silpnesnius kokybės standartus ir mažiau potencialo pritraukti gabių studentų ir mokslininkų, ateitį. Ne visos aukštosios mokyklos laikėsi Vyriausybės prašymo teikti tarpusavyje suderintus siūlymus, todėl šiuo metu viešoje erdvėje  stiprėja atskirų aukštųjų mokyklų diskursas. Manome, kad šis susitikimas VGTU pirmiausia leis susipažinti su visais pateiktais siūlymais ir pradėti diskutuoti apie jų suderinamumą bei galimą įgyvendinimą”, – sako VGTU rektorius prof. dr. Alfonsas Daniūnas.

Anot VGTU rektoriaus, pateikti siūlymai ypač svarbūs mažesnių universitetų bendruomenėms, nes akivaizdu, kad jų laukia didesnės pertvarkos nei pažangos konferencijos universitetų – VU, VGTU, KTU, LSMU. „Atsižvelgiant į valstybės vystymosi perspektyvas bei laukiamus demografinius pokyčius, valstybės poreikius Vilniuje gali ir turi užtikrinti klasikinis ir techniškasis universitetai, turintys skirtingas misijas. Klasikinio Vilniaus universiteto misija yra stiprinti fundamentinius mokslus, puoselėti akademines, socialines, kultūrines vertybes, o VGTU pagrindinė misija – užtikrinti valstybės ir nacionalinės ekonomikos augimo poreikius bei šalies konkurencingumą. Kai kuriuose universitetuose yra nemažai problemų, kurias išspręsti padėtų didesnių ir stipresnių aukštojo mokslo institucijų iniciatyva. Apie laukiančias permainas ir diskutuosime posėdyje“, – akcentuoja A. Daniūnas.

Klausimo svarstymo Lietuvos universitetų rektorių konferencijoje pradžia – 10.00 val.

Agnė Augustinaitė

Vilniaus Gedimino technikos universitetas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode