Premjerė: išėjimo iš pensijų kaupimo aplinkybės neturi kelti rizikos antrai pakopai

pakopaiSocialinės apsaugos ir darbo ministerijai (SADM) siūlant leisti pasitraukti iš pensijų kaupimo anksčiau nei sukanka pensijos amžius tik negalios ar kritinės ligos atveju, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad svarbios aplinkybės, kurios leistų nutraukti pensijų kaupimą, neturėtų kelti rizikos antros pakopos pendijų fondams. 

„Čia vis tiek yra ne toks paprastas klausimas, ne toks trivialus klausimas, kadangi Konstitucinis Teismas įvardijo principą, bet jį turi įgyvendinti kažkokie detalūs sprendimai. Tai yra jau mūsų atsakomybė pasiūlyti apibrėžimą, kas yra tos svarbios aplinkybės, ir tą apbrėžimą tokį, kad jis nekeltų rizikos pačiai antrai pakopai“, – pirmadienį Paluknyje žurnalistams sakė I. Šimonytė.

„Puikiai suprantate, kad jeigu svarbiomis aplinkybėmis taps bet kokios aplinkybės, tokiu atveju bus problema dėl pačios antrosios pakopos tvarumo užtikrinimo“, – kalbėjo premjerė. 

I. Šimonytė tikisi, kad dėl to bus apsispręsta iki rudens, dar šioje Seimo kadencijoje. Pasak premjerės, pasitraukimą iš pensijų kaupimo numatančias pataisas Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) turėtų pateikti birželį. 

„Tada per vasarą komitetai Seime galbūt galės kažką dailinti arba tobulinti. Bet turint mintyje, kad prieš teikiant įstatymų projektą derinti viešai tam tikros minkštos konsultacijos vis tiek dėl simpatizavimo vienokiai ar kitokiai formuluotei ministerijos buvo padarytos, tai aš tikiuosi, kad visi suprasdami atsakomybę įvykdyti Konstitucinio Teismo sprendimą, tikrai sugebėsime priimti dar šioje kadencijoje“, – sakė I. Šimonytė.

„Na, blogiausiu atveju galės priimti ir nauja kadencija, bet pateikimo tikėčiausi dar birželio mėnesį“, – pridūrė ji. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė pirmadienį sakė, kad ministerija siūlo leisti pasitraukti iš pensijų kaupimo anksčiau nei sukanka pensijos amžius tik negalios ar kritinės ligos atveju, paliekant galimybę žmogui pačiam apsispręsti, ar tai ypač apsunkins jo kaupimą pensijai.

Tuo metu prezidentas Gitanas Nausėda šeštadienį paragino politikus „neužsižaisti“ sprendžiant, kada antros pakopos pensijų kaupimo sutartys galėtų būti nutrauktos anksčiau laiko.

Konstituciniam Teismui kovo pradžioje paskelbus, kad turi būti numatyta galimybė žmonėms nutraukti pensijų kaupimo sutartį dėl svarbių priežasčių, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šiuo metu rengia jas numatančias pataisas. 

Pasak ministerijos, pakeitimais taip pat bus siūloma nustatyti palankesnes įtraukimo į pensijų kaupimą sąlygas bei galimybes pasirinkti pensijų išmokos rūšį.

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode