Vaiko teisėmis besirūpinantis personalas iš esmės nesikeis

 

92 proc. šiuo metu dirbančių Vaiko teisių apsaugos skyrių darbuotojų ir vadovų ketina dirbti ir naujoje, centralizuotoje vaiko teisių apsaugos sistemoje, parodė apklausa.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija trečiadienį pranešė, kad kol kas apklausta 51 savivaldybė iš 60, kitų savivaldybių atsakymų dar laukiama.

Nuo šių metų liepos 1 dienos vaiko teisių apsaugos sistema taps centralizuota: Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba taps centrine valstybine vaiko teisių apsaugos institucija, o dabar savivaldybėse dirbantys vaiko teisių apsaugos skyrių (VTAS) darbuotojai – šios institucijos darbuotojais.

„Po centralizacijos nepasikeis pagrindinės VTAS darbuotojų darbo sąlygos, tokios kaip darbo užmokestis (darbuotojams paliekami esami pareigybių lygiai ir kategorijos bei pareiginių algų koeficientai, taip pat turimos kvalifikacinės klasės), darbo vieta atitinkamoje teritorijoje ir pagrindinės funkcijos. (...) Kai kuriems darbuotojams iš dalies keisis šiuo metu jų vykdomos funkcijos, tačiau visos jos susijusios su vaiko teisių apsaugos užtikrinimu“, – aiškina ministerija.

Pasak ministerijos, pertvarka siekiama sukurti nepertraukiamai visą parą veikiančią sistemą, kuri užtikrintų vienodą praktiką apsaugant kiekvieno vaiko teises ir interesus bei efektyvesnę šios funkcijos įgyvendinimo valstybės priežiūrą.

Šių metų balandžio – birželio mėnesiais žadama surengti VTAS darbuotojų mokymus dėl grėsmės lygių vaikui nustatymo, atvejo vadybos, mobilių komandų veikimo.

Reformuojant vaiko teisių apsaugos sistemą numatoma ne tik centralizuoti vaiko teisių apsaugos skyrius, bet ir kurti mobilias pagalbos šeimai komandas, taip pat pavaldžias centrinei valdžiai. Jos su šeimomis dirbtų, pavyzdžiui, tais atvejais, kai vaikas paimamas iš šeimos.

Prieš metus planuojamą pertvarką pristatydamas socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sakė, kad centralizuojant vaiko teisių apsaugos skyrius jų darbuotojams bus keliami aukštesni reikalavimai. Tuomet ministras teigė, kad bus siekiama, jog šioje sistemoje dirbtų žmonės, kurie gebėtų labai greitai reaguoti, vertinti situacijų rizikingumą. Anot jo, išgryninus vaiko teisių specialistų funkcijas ministerija prie tinkamo jų parengimo turės prisidėti mokymais, kad specialistai būtų maksimaliai kompetentingi.

Vilnius, kovo 7 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode