Lietuvai gresia pažeisti biudžeto taisykles, perspėja EK

Europos Komisija trečiadienį perspėjo, kad Lietuva rizikuoja kitąmet pažeisti biudžeto taisykles. Briuselio nerimą paskatino abejonės dėl politikos tęstinumo, naujai valdžiai svarstant atidėti socialinio modelio įsigaliojimą.

Komisijos paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad 2017 metų biudžeto plano projektas gali neatitikti Stabilumo ir augimo pakto nuostatų, kokiu tempu reikia mažinti biudžeto deficitą.

Lietuvos Finansų ministerija teigia, kad rizikos nukrypti nuo reikalavimų gali nelikti, jei Briuselis leis pasinaudoti išlyga dėl socialinio modelio, kurį prašoma pripažinti svarbia struktūrine reforma. Komisija tai ketina svarstyti, kai biudžetą pakartotinai pateiks naujoji Lietuvos Vyriausybė.

„Stabilumo ir augimo paktas numato galimybę Europos Sąjungos šalims, kurios įgyvendina svarbias struktūrines reformas, neįtraukti jų kaštų vertinant viešųjų finansų balansą. Lietuva dėl to jau kreipėsi į Europos Komisiją, tačiau gavome atsakymą, kad socialinis modelis bus vertinamas ne anksčiau, nei naujoji šalies Vyriausybė pakartotinai pateiks Europos Komisijai 2017 metų biudžeto projektą kartu su juo – ir informaciją apie socialinį modelį – svarbią socialinės ir darbo rinkos sričių struktūrinę reformą“, - pranešime spaudai teigė kadenciją baigianti finansų ministrė Rasa Budbergytė.

Anot Lietuvos pareigūnų, atnaujintą projektą naujoji Vyriausybė Komisijai ir euro grupei turėtų pateikti gruodžio mėnesį.

Kandidatu į finansų ministrus įvardijamas Stasys Jakeliūnas BNS teigė nekomentuosiantis EK perspėjimo, nes nėra su juo susipažinęs, be to, dar nėra ministras.

EK pranešė, kad Lietuva prašo išimties dėl struktūrinių reformų. Galutinis vertinimas, ar į Lietuvos biudžeto deficitą galima pažvelgti lanksčiau, bus atliktas kartu su 2017 metų stabilumo programos vertinimu.

Lietuva prašo didesnio biudžeto deficito, nes ketina įgyvendinti naują socialinį modelį, kurio išlaidos siektų 0,6 proc. iš prognozuojamo 0,8 proc. BVP valdžios sektoriaus deficito.

Vilnius, lapkričio 16 d. (BNS).

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode