Mokslo ir žinių dieną pirmasis skambutis aidi ir už grotų

Rugsėjo 1-ąją, kai gėlėmis nešini mokiniai plūsta į šalies mokyklas, pirmasis skambutis į naujas klases kviečia ir 26 Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus paauglius. Dar pernai gruodį įrengtose klasėse – viskas, ko reikia mokymosi procesui. Nors mokslo metai čia prasidėjo dar žiemą, šiems paaugliams oficialiai tai pirma rugsėjo 1-oji, kai jie susirinks į klases.

„Vienas iš švietimo sistemos principų – lygios galimybės – kiekvienam piliečiui laiduoja švietimo prieinamumą ir nuosprendžio laukiantys nepilnamečiai – ne išimtis.Nors mokytis svarbu kiekvienam piliečiui, šiems jaunuoliams to reikia galbūt net labiau – daugelis jų yra iš asocialių ir nedarnių šeimų ir jiems būtina įgyti ne tik žinių, bet ir socialinių įgūdžių, dalykinių gebėjimų, kad išėję į laisvę jie jaustųsi drąsiai ir taptų pilnaverte visuomenės dalimi. Naujos klasės užtikrina nepertraukiamą suimtų nepilnamečių mokymąsi tokiomis sąlygomis, kaip tai vyktų laisvėje“, – sako Teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje veikianti mokykla – antrasis Kauno „Aitvaro“ mokyklos skyrius. Jame mokosi išimtinai izoliatoriuje gyvenantys ir nuosprendžio laukiantys paaugliai. Septintajame izoliatoriaus aukšte įrengtoje mokykloje veikia šešios įprastos klasės ir viena kompiuterinė, įrengtas kambarys pedagogams, klasės aprūpintos baldais ir reikalinga mokymosi įranga.Pagal bendrojo ugdymo programas čia iš viso gali mokytis 70 suimtųjų.

Į mokyklą tardymo izoliatoriuje šiandien keliausiančių nepilnamečių amžius svyruoja nuo14 iki 18 m. Daugiausiai tarp jų – dešimtokų. Nors mokykla neįprasta – klasės apsaugotos grotomis, mokinius seka vaizdo kameros, o netoliese budi prižiūrėtojai – ugdymo procesas čia praktiškai nesiskiria nuo mokymosi laisvės sąlygomis.

„Jeigu nepilnametis lanko mokyklą laisvėje ir vidury ar gale mokslo metų pakliūna į izoliatorių, turi galimybę toliau tęsti mokslus pas mus. Taip užtikrinamas mokymosi proceso tęstinumas ir jis nenutrūksta įpusėjus. Anksčiau mokytojai vaikščiojo per kelis aukštus, patalpos nebuvo pritaikytos mokymuisi, o dabar mokykla veikia viename aukšte, kabinetai ir ugdymo priemonės – nauji“, – sako mokyklos, kurios dalis įrengta tardymo izoliatoriuje, direktorius Virginijus Kniuras.

Anksčiau mokytojai čia gyvenančius nepilnamečius mokydavo pro izoliatoriaus kameros langelį ir kiekvienam vaikui galėjo skirti vidutiniškai ketvirtį valandos. Naujos klasės mokymosi procesą leido priartinti prie įprasto laisvėje, o pamokos trukmę pailginti iki 45 min. Mokinių ugdymo procesui skiriama 12–15 savaitinių pamokų.

2015 m. gruodžio 1 d. atidaryta mokykla – projekto „Įkalinimo įstaigų personalo kompetencijų stiprinimas, skiriant daugiau dėmesio įkalintų asmenų mokymui“ dalis. Jos įrengimui skirta154 tūkst. eurų, dalis jų – 2009-2014 metų Norvegijos finansinio mechanizmo lėšos.

Teisingumo ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode