Klaipėdos ir Britanijos pareigūnai tiria prekybą žmonėmis ir jų išnaudojimą

Lietuvos ir Jungtinės Karalystės pareigūnai atlieka bendrą tyrimą dėl prekybos žmonėmis, ketvirtadienį pranešė Klaipėdos policija.

Ikiteisminis tyrimas Lietuvoje pradėtas 2016 metų balandį, gavus duomenų, kad 53-ejų metų amžiaus Klaipėdos rajono gyventojas ir vienos Britanijos bendrovės savininkai sutuoktiniai išnaudojo darbui į Angliją atvykusius asmenis.

Įtariama, kad vištų gaudytojais dirbę vyrai buvo įtraukti į vergiją, pažadant lengvą ir gerai apmokamą darbą bei pasinaudojant tuo, jog šie nemokėjo anglų kalbos, neturėjo pinigų bei nežinojo vietos įstatymų. Prieš juos buvo naudojamas fizinis ir psichologinis smurtas, taikoma fizinių ir materialinių bausmių sistema.

„Jie neturėjo jokių socialinių garantijų, dirbo naktimis, be poilsio dienų ir atostogų, jiems buvo mokamas žymiai mažesnis, nei buvo pažadėta, atlyginimas. Darbininkai gyveno antisanitarinėmis sąlygomis mažose patalpose, jiems nebuvo suteikiama jokia medicininė pagalba“, – rašoma pranešime.

2012 metų spalio mėnesį pirminius tyrimo veiksmus atliko Britanijos teisėsaugos ir socialinių tarnybų pareigūnai. Per didelio masto operaciją Maidstone ir šio miesto apylinkėse buvo sulaikyti bendrovės savininkai, atliktos kratos bendrovės patalpose bei teritorijoje, taip pat būstuose, kur gyveno prekybos žmonėmis aukos.

2016 metų rudenį Klaipėdos pareigūnai atliko tyrimo veiksmus Britanijoje. Kenterberyje ir Mančesteryje apklausti Anglijoje gyvenantys nukentėjusieji, surinkta nusikalstamai veikai tirti reikšminga medžiaga. Dalis nukentėjusiųjų papildomai apklausti Lietuvoje.

Jungtinėje Karalystėje suėmimo išvengęs lietuvis 2016 metų gruodžio mėnesio pabaigoje buvo sulaikytas Klaipėdos rajone. Kratos jo name ir pagalbinėse patalpose metu pareigūnai aptiko 474 įvairaus kalibro šovinius bei baltarusiškas cigaretes. Be to, gauta duomenų, kad sulaikytojo ūkyje už suteiktą pastogę, maistą, alkoholinius gėrimus nelegaliai dirbo aplinkiniuose rajonuose gyvenantys asmenys.

Sulaikytajam pareikšti įtarimai dėl prekybos žmonėmis, išnaudojimo darbui bei neteisėto disponavimo šaudmenimis dideliais kiekiais. Įtariamasis suimtas trims mėnesiams.

Pernai gruodį pranešta, kad vištų gaudytojais Jungtinėje Karalystėje dirbę lietuviai už vergišką darbą prisiteisė daugiau nei 1 mln. eurų kompensaciją.

Ši kompensacija bus išmokėta šešiems lietuviams.

Kaip skelbta, Didžiojoje Britanijoje dirbę lietuviai su civiliniu ieškiniu kreipėsi į teismą prieš Kento grafystėje esančią įmonę „DJ Houghton“, teigdami, jog, dirbdami vištų gaudytojais, susidūrė su nežmoniškomis ir žeminančiomis darbo sąlygomis.

Jie pasakojo buvo vežiojami į įvairius ūkius visoje Didžiojoje Britanijoje ir juose nuolatos dirbdavo aštuonių valandų pamainas.

Lietuviai pasakojo tapę smurto aukomis. Jie teigė darbovietėse buvę tokie alkani, jog valgė žalius kiaušinius. Dėl prastų apgyvendinimo sąlygų emigrantai atsisakydavo miego, jiems nebuvo leidžiama darbo metu išeiti į tualetą, jų darbo užmokestis buvo nuolatos atidedamas, jiems grasinta koviniais šunimis.

Vilnius, vasario 2 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode