Švietimo ir mokslo ministrė: Šiauliuose privalo išlikti universitetinis mokslas

Vis aštrėjant diskusijoms apie aukštųjų mokyklų pertvarką, Šiauliuose apsilankiusi švietimo ir mokslo ministrė mažina įtampą. Nors Vyriausybės pristatytose aukštojo mokslo sistemos pertvarkos gairėse valstybinių universitetų skaičių šalyje norima gerokai sumažinti, pasak ministrės Jurgitos Petrauskienės, tai tik impulsas permainoms, siekio uždaryti Šiaulių universitetą esą nėra.

Šiauliuose apsilankiusi švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė pirmiausia  Savivaldybėje susitiko su Šiaulių miesto meru Artūru Visocku, Šiaulių universiteto, Šiaulių valstybinės kolegijos, Šiaurės Lietuvos kolegijos, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų vadovais.

Pasak ministrės, aukštojo mokslo pertvarką Vyriausybė pradeda siekdama sustiprinti visą švietimo sistemą. Egzistuojanti studijų ir universitetų finansavimo tvarka nebeatitinka nei valstybės, nei verslo lūkesčių. Situacija ne tik Šiaulių, bet ir visos šalies aukštojo mokslo įstaigose yra sudėtinga, tam didžiausią įtaką turi demografinė, darbo rinkos situacija ir kiti faktoriai. Universitetų tinklo pertvarka ir skiriamo finansavimo peržiūrėjimas, pasak ministrės, sudarytų prielaidą gerinti studijų kokybę, stiprinti mokslinių tyrimų sritį. Tačiau J. Petrauskienė neigė, kad pertvarkos taikinyje – regioniniai ir, būtent – Šiaulių universitetas.

„Norime tinkamai išnaudoti turimą aukštojo mokslo finansavimą, todėl reikia pertvarkyti įstaigų tinklą, keisti finansavimą ir kokybės kontrolę. Tačiau siekio uždaryti Šiaulių universitetą nėra, norime, kad universitetas, padedamas regiono savivaldybių ir kitų socialinių partnerių, pertvarkytų savo veiklą, surastų savo didžiausias stiprybes, geriausias programas ir jas vystytų“, – teigė  Jurgita Petrauskienė.

Ministrė patikino, kad Šiauliuose universitetinis mokslas privalo išlikti, ir ministerija lauks pasiūlymų, koks jis turėtų būti.  

Pasak Šiaulių miesto mero Artūro Visocko, visi aplinkinių savivaldybių merai per itin trumpą laiką vieningai pasirašė keipimasi dėl būtinybės išlaikyti regiono aukštąją universitetinę mokyklą.

„Universitetas regionui yra visapusiškai labai svarbus ir privalo išlikti, kitokios galimybės net nėra ko svarstyti. Kitas klausimas, ar jis turi keistis kokybiškai? Mes turime būti patrauklūs jaunimui ir rengti specialistus, reikalingus visai šaliai. Esam labai stiprūs edukologijos ir specialiosios pedagogikos srityse“, – sakė A. Visockas.

Švietimo ir mokslo ministrė taip pat lankėsi Šiaulių universitete, Šiaulių valstybinėje kolegijoje, Šiaulių profesinio rengimo centre.

Šiaulių miesto savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode