Ūkio ministras M. Sinkevičius: „Narystė EBPO – mūsų prioritetas“

Trečiadienį ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius, susitikęs su Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) Bendrovių valdymo komiteto Valstybės nuosavybės ir privatizavimo praktikų darbo grupės pirmininku L. E. Fredrikssonu, aptarė EBPO atliktoje Lietuvos valstybės valdomų įmonių (VVĮ) valdymo apžvalgoje pateiktų rekomendacijų įgyvendinimo eigą.

„Narystė EBPO – tai mūsų prioritetas. Lietuva atsakingai įgyvendina bendrą Lietuvos ir EBPO veiksmų planą ir kartu su užsienio šalių ekspertais peržiūri sritis, kuriose būtina pasitempti. Viena iš jų – VVĮ valdymo praktika siekiant jų efektyvumo ir skaidrumo“, – susitikime pažymėjo ūkio ministras M. Sinkevičius. 

Ministras teigė, kad, siekdama tobulinti VVĮ valdymą, Ūkio ministerija pateikė suinteresuotoms institucijoms derinti teisės aktų pakeitimus, kuriais siūlo skaidrinti valstybės valdomų įmonių veiklą didinant jų valdybų narių nepriklausomumą.

EBPO atstovas L. E. Fredrikssonas taip pat pasidomėjo, kaip sekasi vykdyti rekomendacijas stipinant valstybės nuosavybės funkciją ir peržiūrint valstybės valdomų įmonių teisines formas, įskaitant valstybės įmonių pertvarkymą į bendroves, bei racionalizuojant sektorius.

Kalbėdamas apie valstybės nuosavybės stiprinimą, ministras pažymėjo, kad Seimui jau pateikti įstatymų projektai, kuriais siūloma perduoti valstybės įmonės –  Turto banko – atliekamas Valdymo koordinavimo centro funkcijas, susijusias su valstybės valdomų įmonių valdymo politikos įgyvendinimu, viešajai įstaigai Stebėsenos ir prognozių agentūrai.

Ministras patikino, kad imamasi valstybės įmonių pertvarkų, siekiant optimizuoti tame pačiame sektoriuje veikiančių valstybės įmonių skaičius, atitinkamai peržiūrimos valstybės įmonių funkcijos ir jų teisinė forma. Ūkio ministerija pasiūlymus dėl tolesnės valstybės įmonių veiklos šią savaitę pateikė Vyriausybei.        

Ministras padėkojo EBPO atstovui už bendradarbiavimą Lietuvai siekiant narystės. „Tikimės, kad stojimo procese bus tinkamai atsižvelgta į Lietuvos įdirbį“, – pažymėjo M. Sinkevičius.

2015 metų balandžio 9 dieną EBPO Tarybos posėdyje buvo priimtas sprendimas pakviesti Lietuvą pradėti stojimo į organizaciją procesą. Oficialus sprendimas paskelbtas tu pačių metų birželio 4 dieną EBPO Ministrų Taryboje. Liepos mėnesį EBPO patvirtino individualų stojimo į organizaciją veiksmų planą, kuriame išdėstyti reikalavimai Lietuvai ir tolesnės stojimo sąlygos. Šiuo metu vyksta spartūs plano vykdymo darbai, atsižvelgiant į EBPO teikiamas rekomendacijas.

Ūkio ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode