Renovuotuose daugiabučiuose įsikūrė daugiau kaip 23 tūkst. šeimų

Įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo programą pasiektas istorinis progresas – praėjusiais metais Lietuvoje atnaujinti 769 daugiabučiai arba daugiau kaip 23 tūkst. butų. Nuo 2013 m., kai į renovacijos procesus įsitraukė savivaldybės, iki 2016 m. atnaujinti 1507 daugiabučiai, o tai sudaro beveik 42 tūkst. butų. Tuo tarpu nuo 2005 m., kai ši programa buvo pradėta įgyvendinti, iki 2012 m. Lietuvoje renovuoti 479 daugiabučiai. Šiuo metu šalyje atnaujinama dar 450 daugiabučių, kuriuos artimiausiu metu planuojama užbaigti.

„Pastarųjų metų rezultatai iliustruoja ne tik akivaizdų programos progresą, bet ir išryškina kardinaliai pasikeitusį gyventojų požiūrį į renovaciją – jeigu, remiantis visuomenės nuomonės tyrimais, dar prieš penkerius metus renovacijos procesus skeptiškai vertino 93,4 proc. šalies gyventojų, tai naujausių apklausų duomenimis, 92 proc. visuomenės atstovų pritaria, jog būtina atnaujinti pastatus, didinant jų energinį efektyvumą. Neabejojame, kad viena pagrindine renovacijos proveržio priežastimi tapo savivaldos įtraukimas į programos įgyvendinimą – 75 proc. visų projektų vykdoma pagal naująjį modelį“, – teigia Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta.

Pasak specialistų, jeigu programa bus įgyvendinama panašia kryptimi ir tempais, jau po keleto bus galima skaičiuoti ne tik atskirų namų energinį efektyvumą, bet ir įvertinti akivaizdų energijos vartojimo sumažėjimą visos šalies mastu.

Vertinant rezultatus atskirose savavaldybėse, matyti, jog daugiabučių renovacijos procesai įsibėgėję visoje Lietuvoje. Iš daugiau kaip 1500 pastaraisiais metais renovuotų daugiabučių, beveik 400 atnaujinta didžiuosiuose Lietuvos miestuose, t. y. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje, likusi dalis – kitose šalies savivaldybėse. Iš mažesnių savivaldybių išsiskiria Ignalinos savivaldybė, kurioje atnaujinti 78 daugiabučiai, Druskininkuose –70 daugiabučių, Tauragėje – 42, Molėtuose – 41 daugiabutis namas (duomenys apie kiekvieną savivaldybę skelbiami www.betalt.lt).

LR Aplinkos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode