Aukštojo mokslo tinklo pertvarkos planas bus parengtas per tris mėnesius, sako ministrė

Aukštojo mokslo tinklo pertvarka bus numatyta Vyriausybės programos įgyvendinimo plane, tai padaryti reikia per tris mėnesius, sako būsimus pasikeitimus su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu aptarusi švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

„Aptarėme bendrą darbą, viziją dėl aukštojo mokslo tinklo. Yra nutarimas dėl aukštojo mokslo pertvarkos, Vyriausybė turi parengti planą – ir jau turbūt rytoj su Ministrų kabinetu pradėsime dėlioti žingsnius, labai svarbu kuo skubiau įvardinti laukiamą viziją, numatomą rezultatą, numatyti visus žingsnius Vyriausybės programos įgyvendinimo plane ir pradėti diskusijas su visomis suinteresuotomis šalimis, kiek ir kokių stiprių universitetų, kolegijų, profesinių mokymo centrų Lietuvoje reikia“, – žurnalistams po susitikimo sakė J.Petrauskienė.

Pasak jos, aukštojo mokslo tinklo vizija bus pateikta kartu su Vyriausybės programos įgyvendinimo planu, t.y. per tris mėnesius.

„Tinko pertvarka nėra tikslas savaime, mes norime Lietuvoje turėti stiprius, konkurencingus universitetus, mes norime turėti kolegijas, kurios stiprios, atitinka regionų poreikius, profesinio mokymo tinklą, kuris veikia efektyviai, rengia specialistus, kurie reikalingi darbo rinkai“, – apie pertvarką sakė ministrė.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pabrėžė, kad abiturientų per dešimtmetį sumažėjo perpus, todėl nebėra poreikio išlaikyti esamų 47 universitetų ir kolegijų.

„Pirmiausia mes turime žinoti poreikį ir atliepti valstybės interesą. Jei valstybėj reikia tiek žmonių paruošti, tiek ir turime ruošti, ir jie turi būti paruošti universitete, kolegijoje ar profesinėje mokykloje. Kalbėjome apie bendrą politikos laikymąsi ir sutarėme, kad rengiant planą tarpusavyje derinsime veiksmus taip pat ir su Seimo Švietimo ir mokslo komitetu“, – po susitikimo žurnalistams sakė V.Pranckietis.

„Studentų jau dabar natūraliai sumažėjo. Prieš aštuonerius metus baigė 56 tūkst. absolventų, ir jie stojo į universitetus ir kolegijas. Dabar jų baigė 26 tūkst., tai yra didžiulis skirtumas, per pusę. Turime tik pusę mokinių, todėl turbūt nebegalime galvoti, kad (visi esami) universitetai bus užpildyti“, – kalbėjo parlamento vadovas.

Seimas praėjusią savaitę priėmė nutarimą dėl valstybinių universitetų tinklo optimizavimo, juo Vyriausybė raginama parengti pertvarkos planą.

Pagal Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro parengtą studiją, optimizuojant aukštųjų mokyklų tinklą Lietuvoje iki 2025 metų siūloma palikti veikti 3–5 universitetus, taip pat vieną ar dvi menų akademijas bei Karo akademiją. Vilniuje veiktų du universitetai, viena ar dvi menų akademijos bei Karo akademija. Kaune siūloma palikti vieną ar du universitetus, Klaipėdoje veiktų universitetas ar jo padalinys, o Šiauliuose – universiteto padalinys arba kolegija.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 14 valstybinių universitetų bei kelios dešimtys kolegijų.

Vilnius, gruodžio 27 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode