L. Linkevičiaus susitikime su Europos Tarybos komisaru – dėmesys žmogaus teisių ir žodžio laisvės principams

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius gruodžio 8 dieną susitiko su Europos Tarybos žmogaus teisių komisaru Nilsu Muižnieksu, kuris pirmą kartą į Lietuvą atvyko su oficialiu vizitu. Susitikime Lietuvos diplomatijos vadovas pažymėjo, kad Lietuva visapusiškai įgyvendina savo įsipareigojimus žmogaus teisių srityje ir remia Europos Tarybos žmogaus teisių komisaro mandatą bei jo veiklą.

Ministras paminėjo, kad šiandien, kai Europai iškyla naujos saugumo grėsmės, įskaitant įvairias agresijos formas,  ypač svarbu išsaugoti pagarbą pamatinėms Europos Tarybos vertybėms – teisės viršenybei, demokratijai ir žmogaus teisėms.

„Europos Taryba kartu su Europos Žmogaus Teisių Teismu yra vieni esminių instrumentų, padedančių užtikrinti taiką, saugumą ir stabilumą visame regione“, – sakė užsienio reikalų ministras.

L. Linkevičius pažymėjo, kad Lietuva skiria ypatingą dėmesį konfliktų prevencijai, žiniasklaidos laisvei ir žurnalistų saugumo temoms, kovai su diskriminacija ir su smurtu prieš moteris.

„Žodžio laisvės ir žurnalistų saugumo užtikrinimas yra būtini bet kuriai stipriai ir tvariai visuomenei. Šioms temoms Lietuva skyrė ir toliau nuosekliai skirs prioritetinį dėmesį“, – sakė ministras.

Susitikimo metu aptarta blogėjanti žmogaus teisių padėtis Rusijos okupuotame Kryme ir okupuotose Rytų Ukrainos teritorijose, kurios dėl izoliacijos tampa „pilkosiomis zonomis“. L. Linkevičius išreiškė viltį, kad komisarui artimiausiu metu bus užtikrinta galimybė nuvykti ir netrukdomai stebėti žmogaus teisių padėtį okupuotame Kryme.

Vizito Lietuvoje metu komisaras taip pat susitiko su Ministru Pirmininku, Lietuvos Prezidentės patarėjais, vidaus reikalų ir teisingumo ministrais, socialinės apsaugos ir darbo, švietimo ir mokslo ministerijų atstovais, Seimo nariais, Seimo kontrolieriais, lygių galimybių kontroliere ir vaiko teisių apsaugos kontroliere, žurnalistų etikos inspektore bei nevyriausybinių organizacijų atstovais.

Susitikimuose su Lietuvos valstybinių institucijų atstovais komisaras pagrindinį dėmesį skyrė moterų teisių, vaikų teisių ir asmenų su negalia teisių apsaugos, lyčių lygybės ir kovos su smurtu artimoje aplinkoje temoms. Komisaras pažymėjo, kad norint užtikrinti tinkamą apsaugą nuo smurto artimoje aplinkoje, itin svarbu ratifikuoti ir įgyvendinti Europos Tarybos konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto šeimoje prevencijos bei kovos su juo (Stambulo konvenciją).

Europos Tarybos žmogaus teisių komisaro mandatas įsteigtas Europos Tarybos 1999 m. siekiant skatinti supratimą ir pagarbą žmogaus teisėms visose 47 Europos Tarybos šalyse narėse.  Pagrindiniai mandato tikslai yra skatinti veiksmingą žmogaus teisių užtikrinimą ir padėti valstybėms narėms įgyvendinti Europos Tarybos žmogaus teisių standartus.

Užsienio reikalų ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode