Vyriausybės programoje – etatinis mokytojų apmokėjimas, studijų užsienyje kompensavimas

Mokinio krepšelio metodikos bus atsisakyta, įdiegta etatinio apmokėjimo pedagogams tvarka, o užsienyje studijuojantys geriausi Lietuvos protai galės tikėtis studijų kaštų kompensavimo, nurodoma septynioliktosios Vyriausybės programoje.

Ji pirmadienį registruota Seimo posėdžių sekretoriate, o antradienį paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis ją pristatys parlamentarams.

Programoje nurodyta, kad bus pertvarkoma mokyklų finansavimo metodika, paremta mokinio krepšelio principu, nes jis esą didina ugdymo sąlygų netolygumus.

„Siekiant mažinti regioninius mokymosi kokybės netolygumus, sieksime efektyvaus lėšų paskirstymo, diegsime „klasių komplektų“ modelį“, – rašoma dokumente.

Tai susiję ir su pedagogų darbo apmokėjimu – bus diegiama etatinio apmokėjimo tvarka. Tai reiškia, kad mokytojo uždarbis nepriklausys nuo mokinių skaičiaus.

„Darbo užmokestį diferencijuosime, atsižvelgdami į darbuotojų atitiktį kvalifikaciniams reikalavimams ir skirtingas darbo sąlygas. Siekdami užtikrinti tinkamas socialines garantijas, parengsime pedagogų pensijų skyrimo tvarką ir išankstinės pensijos sąlygas“, – rašoma Vyriausybės programoje.

Joje taip pat žadama sukurti „jungtinių mokyklų tinklą, siejantį pradines mokyklas, progimnazijas ir gimnazijas“. Tokiu būdu tikimasi sujungti žmogiškuosius ir materialiuosius išteklius, optimaliai naudoti valdymo lėšas.

„Atsižvelgdami į emigracijos mastą, ypatingai tarp gabiausių Lietuvos studentų („protų nutekėjimą“), sieksime sukurti finansavimo modelį, skirtą į geriausius užsienio universitetus įstojusių studentų studijavimo kaštams padengti, su įsipareigojimu apibrėžtą laiko tarpą grįžti į Lietuvą ir pritaikyti užsienyje įgytas kompetencijas“, – tvirtinama dokumente.

Apie mokyklų tinklo optimizavimą programoje nekalbama.

Mokslo skyriuje užsimenama apie doktorantūros studijų modernizavimą. Planuojama steigti profesinę doktorantūrą.

Programoje taip pat žadama, kad švietimo ir kultūros darbuotojų atlyginimai bus tokio pat dydžio.

„Tinkamai didinsime kultūros darbuotojų atlyginimus, jų finansavimo sistemą susiedami su švietimo, kuris yra neatskiriama kultūros dalis, struktūra. Sieksime, kad kultūros darbuotojų atlyginimai būtų analogiško dydžio kaip švietimo darbuotojų atlyginimai“, – rašoma programoje.

Vilnius, gruodžio 5 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode