Mirė kompozitorius, pianistas J.Andrejevas

Antradienį po sunkios ligos mirė žymus kompozitorius, pianistas, pedagogas profesorius Julius Andrejevas, pranešė Lietuvos kompozitorių sąjunga.

Užuojautą dėl jo mirties pareiškė kadenciją baigiantis kultūros ministras Šarūnas Birutis.

„Netekome talentingo muziko ir iškilaus pedagogo, tačiau profesorius Julius Andrejevas savo meilę muzikai, savo patirtį ir meistriškumą perdavė mokiniams. Mūsų atmintyje išliks jo nuveikti darbai, muzikinis palikimas“, – sakė jis. 

J.Andrejevas gimė 1942 metais Kaune, Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija, LMTA) baigė Aldonos Dvarionienės fortepijono ir Eduardo Balsio kompozicijos klases. 1964 – 2011 metais su pertraukomis jis dėstė Vilniaus Balio Dvariono muzikos mokykloje, nuo 1965 metų dirbo LMTA.

1989 –1991 metais J.Andrejevas vadovavo Lietuvos kompozitorių sąjungai. Nuo 1991 iki 1998 metų jis gyveno Ispanijoje, dėstė Vigo privačioje konservatorijoje „Mayeusis“, vadovavo fortepijono skyriui, buvo direktoriaus pavaduotojas, profesorius.

1999 – 2001 metais J.Andrejevas ėjo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro generalinio direktoriaus pareigas.

Kompozitorius, pedagogas buvo vienas iš Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir stygininkų konkurso, organizuojamo nuo 1974-ųjų, iniciatorių. Kaip atlikėjas daug koncertavo užsienyje.

J.Andrejevo parengti mokiniai ir studentai yra pelnę tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatų vardus.

1987 metais menininkui suteiktas Nusipelniusio meno veikėjo garbės vardas, 2000 metais jis apdovanotas Lietuvos Nepriklausomybės medaliu, 2012 metais apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio už nuopelnus Lietuvai ir už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje.

Vilnius, lapkričio 29 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode